Prøven driver bedriften som fotograferer for privatpersoner og leverer tekst og bilder til næringslivet i hele regionen, og er avhengig av å laste opp store bildefiler samt å kommunisere med omverdenen via internett.

- I dag har vi bredbånd fra Telenor. Vi har ikke den raskete bredbåndshastigheten. Det er det ikke mulig å få hit, sier Prøven hjemme på småbruket Myra i Meråker.

Mange på nett

Familien består av Lene-Mari, samboer Fredrik Nilsen – som også har hjemmekontor – og tre barn som alle bruker internett. Familien leier også ut fire hybelleiligheter.

- Vi ønsker jo at hybelboerne våre skal ha internettilgang. Men vi merker på bredbåndet når leieboerne bruker nettet. Da kan jeg for eksempel bruke ett kvarter på å laste opp et bilde.

Familien Prøven og Nilsen har ikke bedriftsabonnement på bredbånd.

- Om vi skal koste på bedriftsabonnement, da er det ikke forsvarlig økonomisk for min lille bedrift.

Ustabilt bredbånd

Prøven er optimistisk med tanke på at NTE arbeider med å legge bygdefiberkabel ut i grendene i Meråker. Hun håper at mange innbyggere i Meråker blir med og tegner abonnement hos NTE slik at de bygger ut fiberkabelen ut i grendene. Akkurat nå arbeides det med å få lagt bygdefiber på sørsida i Meråker. Om ikke nok abonnenter tegner seg til NTEs Bygdefiberutbygging er Prøven redd for at prosjektet stopper der og ikke fortsettes til de andre grendene i bygda.

- Folk må skjønne at de må skrive seg på kontrakt med NTE for at planene skal realiseres. Sånn som det er nå med internettforholdene hjemme hos oss, har jeg vurdert å legge ned min egen arbeidsplass, sier Prøven.

Til tider sitter hun på biblioteket for å arbeide og få bedre nettilgang. Hun opplever at bredbåndet de har hjemme er ustabilt, og noen ganger virker det greit, andre ikke.

- Jeg har lagt meg til arbeidsrutiner rundt dette problemet. Det hender at jeg setter bilder til opplasting når jeg går og legger meg for kvelden. Da er det ergerlig å stå opp neste morgen og se at opplastingen har mislyktes.

Bygde-Norge anno 2017

Som fotograf for næringslivet er Prøven avhengig av å laste opp og sende store bildefiler som krever god bredbåndshastighet. Hun lager tekst og bilder til for eksempel boligkatalog for Selbuhus, brosjyre for Sandfærhus Parkering og hun har fotografert for Tora Bergers strikkebok for å nevne noe arbeider hun står bak. Prøven er stolt av å lage sin egen arbeidsplass, men føler ikke det ligger nok til rette for at hun kan jobbe hjemmefra. Prøven har innredet fotostudio i fjøset hjemme på småbruket og hun har kontor på stabburet.

- Enn det, i 2017, at det ikke er lagt til rette for skikkelig internettforbindelse en kan jobbe med i bygde-Norge, sier hun oppgitt.

Ingen kommunale midler

Hos Meråker Utvikling AS synes styreleder Øyvind Slungård at det er synd om Prøven tenker på å legge ned virksomheten.

- Vi i Meråker Utvikling har ikke noen økonomiske midler å bistå med i utbygginga av bygdefiber. Men vi ser at det jobbes godt i interessegruppa som arbeider med å få med nok husstander til at NTE bygger ut bygdefiberen. De har vel et krav til 80 prosent dekning før de starter arbeidet. Jeg har tegnet meg på selv, og det er ikke snakk om større kostnad enn det vi har på TV og internett fra før, sier Slungård.

Han tilføyer at han vil ta kontakt med Prøven for å høre om det er noe Meråker Utvikling kan gjøre for å hjelpe på arbeidsforholdene.