Frps kommunestyremedlem i Malvik,  Terje Hansen (79),  er utålmodig og mener det haster med å få fart på utviklingen av sentrumseiendommene i Hommelvik.

Knappe tre år etter at sentrumsplanen for Hommelvik ble behandlet og vedtatt av kommunestyret har politikerne behov for en gjennomgang for å se på om noe bør endres. Det mener Hansen at det bør.

Nå har han fått med de seks politikerkollegene i Utvalg for areal og samfunnsplanlegging (Aresam) på en gjennomgang for å se på om tolkingen av bestemmelsene i planen hindrer utbygging og utvikling av sentrums-området.

Haster for utbygger

Terje Hansen ble FrPs representant i Aresam etter kommunevalget i 2015, og har i hele perioden argumentert sterkt for å få en politisk gjennomgang av planen, som han mener er til hinder for utvikling av sentrum.

– Nå må det skje noe i sentrum. Det haster med å få sett på sider av planen som er til hinder for utbyggere som ønsker å bygge ut eiendommer i sentrum av Hommelvik. Nå mener alle medlemmene i utvalget at det er på tide at vi får denne gjennomgangen som jeg lenge har etterlyst, sier Terje Hansen.

– Det vi blant annet bør se nærmere på er bestemmelsene på tillatt byggehøyde. Krav til parkeringskjellere gjør at utbygging av sentrumseiendommer får en ekstra kostnad. Det at at nybygg skal ha næringsareal i første og delvis i andre etasje, gjør at vi må se på hvor mange etasjer som kan tillates bygd, sier han.

Skal være knutepunkt

– Siden sentrumsplanen ble vedtatt har vi fått klare signaler om at sentrumsområdene i Hommelvik og Vikhammer, som knutepunkt for kollektivtrafikk, må bygges ut med flere leiligheter. Det må etter min mening bety at eiendommene skal kunne bygges ut tettere og høyere enn det bestemmelsene i planen åpner for, mener Hansen.

En utbygging som det haster med er Wigumgården, der eierne har ventet i seks år på å få utbyggingsplanene godkjent, sier han.

- Det samme gjelder bankbygget der eierne har lagt utbyggingen på is fordi bestemmelsene i sentrumsplanen hindrer en forsvarlig økonomisk utbygging av eiendommen. Skal sentrum utvikles må vi tillate at utbyggerne tjener penger på prosjektene sine. Det kan bety at vi må se på byggehøydene og hvor mange etasjer som kan bygges, sier Hansen.

Åpner for høyhus

Når sentrum skal utvikles og gi plass for flere boliger og leiligheter må arealene utnyttes best mulig.

– Kanskje må vi tillate noen høyere bygg enn de vi har i Hommelvik i dag. Jeg ser for meg at planene om boliger på Moan for eksempel kan erstattes med langt flere etasjer på siste del av utbygging av Hommelvik Sjøside. Det er viktig for folkehelsa med et levende sentrum og at vi sørger for gode grøntområder og friluftsarealer. Da bør vi se på muligheten for å bevare bade-stranda som kan utvikles til et flott friluftsområde med mange ulike aktiviteter, sier han.

Dør ut

Hansen mener at Malvik kommune bør være en aktiv samarbeidspartner for utbyggerne, og bidra til at utbyggerne får realisert planene sine, slik at Hommelvik sentrum ikke dør helt ut.

Moan-området er planlagt knyttet til sentrum med undergang under jernbanen. Malvik kommune, gjennom selskapet Malvik Næringsbygg, sikret seg større deler av dette området for 17 millioner kroner i 2012 med tanke på boligutbygging. Hommelvik Sjøside overtok senere eiendommen, som ligger mellom jernbanestasjonen og badestranda, og retten til utbygging av rundt 180 leligheter, sier Hansen.