Malvik ungdomsråd utfordrer politikerne i kommunen til å sette en dato for når turstien langs sjøen skal forlenges fra Hommelvik til Hundhammeren.

Det nærmer seg høringsfristen for uttalelser og forslag til revideringen av kommuneplanens samfunnsdel og arealdel. Malvik ungdomsråd har levert sine kommentarer til planen der de spesielt nevner behovet for styrking av det lokale kollektivtilbudet, flere møteplasser, nybygg for kulturskolen, flerbrukshall på Vikhammer og ny hall i Hommelvik.

Ungdomsrådet utfordrer politikerne i kommunen til å sette en dato for når jernbaneskinnene langs sjøen skal fjernes slik at Malvikstien kan forlenges fra Hommelvik til Hundhammeren og kommunegrensa ved Sjølyst.

Malvikstien

Etter at jernbanen ble lagt i tunnel gjennom Gevingåsen fra Hommelvik til Hell, overtok Malvik kommune arealet langs sjøen. Der er det blitt etablert en svært populær og godt besøkt tursti, som er første del av en planlagt sammenhengende tursti langs sjøen gjennom hele kommunen.

Tanken er å knytte Malvikstien sammen med Ladestien fra Være.

– Det er ikke et spørsmål med større enighet i Malvik enn forlengelsen av Malvikstien sørover gjennom kommunen. Det er ikke noe spørsmål om det blir en forlengelse av Malvikstien, det er et spørsmål om når denne forlengelsen av den populære turstien er klar. Vi i Malvik ungdomsråd ønsker at det skal fastsettes en dato for når fjerningen av jernbaneskinnene fra Hommelvik til Hundhammeren kan begynne, og en dato for folk kan nyte godt av en sammenhengende tursti langs sjøen fra Sjølyst til Muruvik, sier leder i Malvik ungdomsråd, Jørgen Enoksen.

Kollektivtilbudet

Ungdomsrådets leder har i tidligere intervju med Bladet gitt uttrykk for frustrasjon over kollektivtilbudet i kommunen.

– Kollektivtilbudet i Malvik er i dag altfor dårlig. Ungdom er avhengige av at de kollektive tilbudene fungerer optimalt, og vi ønsker derfor en bedre satsing på det lokale rutetilbudet. Konkret ønsker ungdomsrådet flere avganger på rutene 38 langs fylkesveien, 37 på Vikhammeråsen og lokalbussen 537. For lokalbussen ønsker vi å endre på tidspunktene slik at avgangene er tilpasset skolestart og skoleslutt ved Malvik videregående skole på Vikhammer, forklarer Jørgen Enoksen.

– Malvik ungdomsråd mener et godt kollektivtilbud vil gi ungdom gode vaner med å reise kollektivt, noe som vil følge med når ungdommene blir eldre. Det er gode muligheter for ålegge til rette for dem som ønsker å reise kollektivt også lokalt i Malvik, men vi mener at dette langt fra er optimalisert i dag, sier Enoksen.

Kultur og idrett

Ungdomsrådet sier i sin uttalelse til kommuneplanens samfunnsdel at Malvik har et relativt mangfoldig og bredt idrettstilbud, men at en også må erkjenne at det er store kapasitetsutfordringer.

Derfor ønsker ungdomsrådet at det legges til rette for ny idrettshall i Hommelvik og en ny flerbrukshall på Vikhammer. En flerbrukshall som kan brukes av flere idretter vil være med på å styrke og legge til rette for et enda større mangfold i kommunens idrettsliv, mener ungdomsrådet.

– Idrettsplassene Øya og Viksletta er viktige møtested og ungdomsrådet kunne tenkt seg enda flere slike møtesteder. Vi ønsker oss også tilrettelagte møteplasser; eksempler på dette i dag er Midtsandtangen og Nedre Sjølyst. Malvik ungdomsråd ønsker også flere åpne møteplasser knyttet til idrett, for eksempel skateparker og balløkker, sier Enoksen.

Lederen i ungdomsrådet peker også på at det er helt nødvendig å utbedre kulturskolen, som i dag holder til i nedslitte lokaler i Ytre Malvik samfunnshus på Vikhammer.

– Kulturskolen trenger flere lærere fordi den i dag er fullbooket og elever kan risikere og stå i kø i flere år for å komme inn på de mest populære linjene. Ungdomsrådet mener samtidig at kulturskolen bør bygges inn som en del av det planlagte nybygget for Vikhammer ungdomsskole. Da kan man spare store kostnader og samtidig sikre en sterk forbindelse mellom nye Vikhammer ungdomsskole og kulturskolen, mener Enoksen.