Det er ingen hvem som helst som skriver dette i et brev som denne uken er sendt til alle medlemmene i Meråker kommunestyre. I brevet, som er undertegnet av tre sektorsjefer, økonomisjef og personalleder, beskriver de en krevende hverdag preget av rykter og usikkerhet.

«Det er svært krevende å jobbe i en slik arbeidssituasjon over tid», heter det i brevet.

Forslag til løsning

I brevet fra de fem kommunale lederne kommer de med et forslag til å løse konflikten. De foreslår å engasjere nøytral kompetanse utenfra for å sikre god samhandling og løpende dialog mellom administrasjonen og det folkevalgte nivået.

En slik prosessveileder bør komme på plass for å bistå med å avklare roller og skape forståelse mellom politisk nivå og administrasjonen.

Bakgrunnen er striden mellom rådmann Henrik Vinje og ordfører Kari Anita Furunes og flertallet i Meråker kommunestyre.

I brevet gjør de fem kommunale lederne det klart at ansatte i Meråker kommunes administrasjon blir berørt av samarbeidsproblemene mellom ordføreren og rådmannen. De skriver at det dårlige samarbeidsklimaet har skapet en uforutsigbar arbeidssituasjon for ansatte i kommunen. Situasjonen påvirker også de ansatte i det daglige arbeidet.

Betent klima

Som kjent startet lurvelevenet for en drøy måned siden, da ordfører Kari Anita Furunes førte opp «spørsmål knyttet til rådmannens arbeidsforhold» som sak i formannskapet. Saksframlegg og innstilling, som ble skrevet av ordføreren, beskriver et betent samarbeidsklima mellom ordfører og rådmann.

Saken ble behandlet for lukkede dører i både formannskap og kommunestyre og endte med et vedtak der kommunestyrets flertall gir et utvalg på tre medlemmer «fullmakt til å framforhandle en avtale med rådmannen for løsning av saken».

Brevet beklager at et saksframlegg til formannskapet med en slik karakter, ble sendt ut offentlig. Etterpå har alle møter i forbindelse med saken vært hermetisk lukket.

Dette har gitt grunnlag for rykteflommen og usikkerheten som de ansatte opplever. I brevet heter det også at «alle arbeidstakere i Meråker kommune skal behandles med verdighet og skal ivaretas i slike prosesser».

«Ingen kommentar»

Bladet har snakket med de fleste av de fem som har undertegnet brevet. Ingen av dem ønsker å kommentere innholdet ut over det de har skrevet. Ordfører Kari Anita Furunes har heller ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Mandag kveld står saken på saklisten til Meråker kommunestyre.

Sektorsjef Inge Falstad. Foto: Ivar Værnesbranden
Sektorsjef Gunhild Warø. Foto: Ivar Værnesbranden
Sektorsjef Marit Graftås. Foto: Ivar Værnesbranden