– Dette er et pålegg fra Mattilsynet som kommer etter påvisning av Chronic Wasting Disease (CWD) på to elger i Selbu i vår. Dette er første gang CWD er påvist på elg i Europa. CWD er en prionsykdom som forårsakes av opphopning av en type proteiner i nervecellene i hjernen, og har et sykdomsbilde som ligner skrapesyke hos sau og kugalskap hos kyr. Sykdommen er alltid dødelig.

–I alt åtte kommuner rundt Selbu skal i gang med hodeinnsamling i vår region, sier Stian Almestad, skog og utmarksrådgiver i Stjørdal kommune.

Mange hoder

Jakta starter i september og kvotene for både elg og hjort er bestemt.

– Det er tildelt felling på 525 elg i Stjørdal under årets jakt. Tallet for hjort er 133. Sammenlignbare tall for jakta i fjor var 552 elg og 127 hjort, sier Almestad.

Han forteller at elgstammen i Stjørdal er på veg ned, som er en ønsket utvikling med hensyn til nedslitte vinterbeiter og redusert kondisjon til elgbestanden.

– Når det gjelder tettheten på hjort i kommunen så er denne på tur opp. Dette er ønsket utvikling i deler av kommunen, mens andre områder er det ikke ønskelig at hjorten skal få sterkere fotfeste, sier Almestad.

Han vil ikke spå noe om resultatet av årets jakt med tanke på felte dyr, men regner med et antall «hoder» på opp mot 500.

Blir krevende

Almestad sier pålegget fra myndighetene om innsamling av elg og hjortehoder betyr endel ekstra arbeid for både jegere, rettighetshavere og forvaltninga, og at disse partene vil samarbeide om innsamling og ekspedering av hodene for prøvetaking.

– Det vil bli ganske hyppige innsamlinger under hele jakta, med etablert innsamlingsplass, der hodene skal leveres innpakket i plastsekker med kjevelapper. Hodene blir derfra fraktet inn til NINA (Norsk institutt for naturforskning) i Trondheim, hvor hjerneprøver blir skåret ut. Disse skal sendes til Veterinærinstituttet i Oslo for analyse, sier Almestad.

Han understreker at opplegget for innsamlinga ikke er endelig spikret, og at det fortsatt jobbes med tilrettelegginga av denne nokså krevende oppgaven.

–Hovedfokuset ligger på dyr som er halvannet år og eldre, men kommunen håper vi også kan få samlet inn kalvehodene for analysering. På denne måten kan vi få et komplett øyeblikksbilde på omfanget av CWD i bestanden i Stjørdal, sier Almestad.

martin@bladet.no

74 83 95 00