«Hei, Ivar! Jeg ønsker å få ordentlig internett hjemme på Langstein sånn som alle andre i klassen min har».

Slik starter Petter Skar brevet han sendte til stjørdalsordfører Ivar Vigdenes lørdag 26. mars. Han bor på gården Risholt i Skeisvegen på Øvre Langstein, rundt åtte kilometer fra avkjøringen på E6. Petter er sur og oppgitt over den manglende kvaliteten på internett-tilgangen hjemme.

Morfar leste korrektur

– Da Langsteinveien ble asfaltert i fjor sommer, ble det samtidig lagt trekkrør i fiber. Siden den gang har Petter spurt meg ukentlig om når vi får bedre internett. Etter hvert skjønte jeg at det kom til å ta tid. Petter ville ha svar på hvem det var som bestemte, og da svarte jeg at det var vel kommunen og at han kunne spørre ordføreren, sier mamma Kristin Skar.

Som sagt så gjort. Uten at mamma var klar over det, begynte Petter å skrive brev til Ivar Vigdenes. Han skrev en halv A4-side før han kastet seg på sykkelen til morfaren som bor noen hundre meter unna.

– Morfar kom med noen tips og leste gjennom brevet. Jeg sendte det dagen etter, sier Petter Skar.

– Vanskelig

Hjemme hos familien Skar har de Ice med trådløs router. Kvaliteten kan i blant være så dårlig at nettet faller ut når de skal betale regninger i nettbanken, for å komme med et eksempel.

– Og når ting skal lastes ned, så står PC-en bare og henger, sier Kristin Skar.

Petter går i klasse 6A ved Skatval skole. Han anslår at han må bruke internett på 1 av 5 lekser hjemme.

– Det er artig å holde på med PC-arbeid på skolen, men det går ikke an hjemme. Lærerne har sagt at det blir mer og mer bruk av internett til leksene. Det blir veldig vanskelig for meg. Og snart begynner jeg på ungdomsskolen, sier han.

- Alle burde ha internett hjemme

Når 12-åringen kommer hjem fra skolen er det alltid lekser før han drar på trening. Det tar så lang tid å søke på internett de gangene de har nettoppgaver, at han må ta det igjen på kveldstid etter trening. Noen ganger får han låne PC av læreren før han tar skolebussen hjem, slik at det går raskere å finne det han trenger til oppgavene. Petter ønsker ikke å sitte med lekser sent på kvelden.

«Jeg synes alle burde ha internett hjemme. Jeg ønsker et svar fra deg. Det er ikke mulig å få raskt internett her på Langstein. Hva skal til for å få et ordentlig internett her?» spør Petter i brevet til ordføreren.

Svar fra ordføreren

Knappe tre uker senere fikk Petter svarbrev fra ordfører Ivar Vigdenes i postkassa. Der skriver Vigdenes at det å bygge ut fiberbredbånd til alle er en sterk målsetting for ham.

Ordføreren bruker Forradal som et eksempel. Der fikk de i 2007 fiberbredbånd gjennom et spleiselag mellom kommunen, fylkeskommunen, staten, sponsorer, forhøyet betaling, dugnadsinnsats, samt bidrag fra Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk. Siden den gang har også flere bygder i Stjørdal fått fiberbredbånd på denne måten.

- Vi vil ha det beste

«Det som så skjedde var at ordningen for støtte til dette fra staten ble lagt om, og vi har som kommune slitt litt med å finne ut hvordan vi skal håndtere videre utbygging innenfor det nye regelverket, samtidig som vi ble tildelt oppgaver og en rolle vi aldri har hatt før. Regelverket for støtte til slike prosjekt kunne eksempelvis bety at vi risikerte å ende opp med dårligere løsninger enn fiber - og vi ønsker i utgangspunktet ikke dårligere løsninger enn fiber. Vi vil ha det beste», skriver Vigdenes i brevet.

Videre skriver ordføreren at kommunen er på sporet til en løsning. Han nevner at lokale initiativ og dugnadsinnsats fortsatt må ligge bak, og at det finnes økonomiske støtte fra kommunen til hvert enkelt tilfelle. Det nye nå er at ansvaret er lagt til kommunens næringsavdeling.

«Det kan fortsatt gå litt tid før vi er i mål, og vi må alle samarbeide, men vi er i hvert fall kommet et skritt lenger i å løse floken slik at vi til slutt skal få fiberbredbånd over hele Stjørdal. Det ønsker både du og jeg at alle skolebarn skal få», skriver Vigdenes avslutningsvis i brevet til 12 år gamle Petter.

Mer optimistisk nå

– Jeg var litt usikker på om jeg i det hele tatt skulle få svar, så det var positivt, forteller Petter.

– Vi får se om det kan bli en løsning, eller om det er et brev i løse lufta. Vi kommer til å ta kontakt med kommunens næringsavdeling, og er spente på det de foreslår og hvem som må ta initiativ, sier mamma Kristin.

Petter er uansett litt mer optimistisk nå enn før han sendte brevet. Og håper at internett-tilgangen blir bedre i løpet av relativt kort tid.

– Jeg håper det skjer når jeg er 13 år. Jeg har ikke lyst til å begynne på ungdomsskolen uten skikkelig internett hjemme, sier unggutten.

Internettproblemene omfatter mange husstander på Øvre Langstein. Mobildekningen er heller ikke på topp hos familien Skar.

– Vi er avhengige av å ha hustelefon. Det er synd det skal være slik. Kommunen bør gjøre det mer attraktivt å bo i utkanten, understreker Kristin Skar.

Inspirasjon

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes roser initiativet til Petter.

– At ungdommer engasjerer seg som Petter har gjort, inspirerer meg. Det lover godt for framtida, sier han.