Gårdbrukerne Morten Engan og Therese Haugan på gården Julseth Østre satser og utvider eggproduksjonen når de bygger nytt hønsefjøs ved siden av det som allerede huser 7500 høner. Deres egg har blitt populært og det er tendenser til kø ved eggautomaten på Julseth Østre. I tillegg leverer gården egg til matproduksjon og egg for salg i Remabutikker gjennom Den Stolte Hane.

Selvforsynt

– Vi har handlet store mengder egg fra andre produsenter for å etterkomme etterspørselen i perioder hvor vi har nytt innsett med høner. Det kan ta to til tre måneder før nye høner legger egg med bra størrelse, og vi har brukt mye tid og resurser på å kjøpe og pakke om egg i denne perioden. Tanken er å bli selvforsynt med egg når vi har nytt høneinnsett, forklarer Engan.

For ordens skyld, så er det han som har fått konsesjon på det hønsefjøset som nå er under bygging. Det er kona Therese som har konsesjon på hønsefjøset som de bygde på gården i 2011. Eggene fra det nye fjøset skal i hovedsak selges til Nortura.

Godt samarbeid

Byggeprosessen er på grunnarbeidsstadiet, og Engan vil skryte av Stjørdal kommune ved både landbrukskontoret og byggesakskontoret.

– Kommunen har vært til veldig god hjelp. Vi var avhengige av å sprenge ut den nye tomta når hønsefjøset var tomt mellom to innsett. Jeg vil skryte av kommunen for god og rask saksbehandling. Også landbrukskontoret er veldig gode å ha synes vi.

Det nye hønsefjøset har en kostnad på om lag 6 millioner kroner og Julseth Østre står bak mye av arbeidet selv. For å sprenge ut fjellgrunnen har de leid inn Tverås Maskin og Transport. Massen etter sprengingen, mellom 4500 til 5000 kubikk benyttes til fyllmasse for erosjonssikring av elva Leksa, samt at Engan skal bygge en skogsvei senere.

– Jeg er veldig fornøyd med at Tverås hadde mulighet til å ta dette på såpass kort varsel. Det hastet når vi fikk byggegodkjenningen. Etter grunnarbeidet skal vi gjøre betongarbeid og sette opp forskaling på nyfjøset selv.

Og vi, det er Engan, tre ansatte og andre innleide arbeidsfolk etter behov.

– Jeg vil også skryte av Rockmann - Jan Erik Mathisen. Han leier ut maskiner og utstyr vi trenger, som for eksempel dumper og en større gravemaskin.

Stor bedrift

I slutten av august skal det være klart for montering av stålbuer til fjøset. Det er Fjøssystemer som skal montere selve fjøset og innredningen. I det nye fjøset skal det monteres pakkesystem men ingen eggautomat for salg.

– Neida. Jeg skal ikke ha egen automat, men jeg skal selge mine egg til Therese når hun har nytt hønseinnsett. Vi skal konkurrere om å få de beste eggene.

Gården Julseth Østre har blitt en vesentlig stor landbruksbedrift.

– Nå har vi snart bygd opp 5000 kvadratmeter med hus på gården her siden vi tok over. Nå er det nok snart, spekulerer Engan.

I fjøset og ute på beitet samt på sommerbeite på Statsallmenningen i Lånke har Engan tilsammen 430 storfe, hvorav 90 er ammekyr. Resten er ungdyr eller okser. På gården dyrker de korn og gress til fôr, samt at de leier dyrka mark av andre gårdbrukere. Totalt driver de 1500 mål selv.

En annen vesentlig del av bedriften er leiekjøring for andre gårdbrukere og snørydding til næringskunder i Stjørdal og i Trondheim.

– Vi omsetter for et sted mellom 1,3 og 1,5 millioner kroner i leiekjøring årlig.

Innflytting til høsten

De nye hønene som skal flytte inn på Julseth Østre allerede i november er av rasen Lohman. De skal flytte inn i fjøset som frittgående høner, og etter litt over to måneder legger de store nok egg for salg.

– Men vi bruker eggene når de er mindre også ja. Vi selger de små eggene til matproduksjon i bedriften Eggprodukter som lager for eksempel majones og eggerøre.

Etter 78 uker skiftes hønene ut. Da er eggproduksjonen på hell. Vi sender alle våre høner til slakting hos Ytterøykylling. De blir ikke gasset i hjel som det har vært skrevet om. Heldigvis finnes det et marked for hønsekjøtt, sier Engan.

Mye arbeid

Han sover ikke bort sommernatta, gårdbrukeren på Julseth Østre. Telefonen ringer i ett sett. Det er vareleveringer og telefoner i forbindelse med fjøsbyggingen og ellers drift på den store gården. Selv om han har tre ansatte er han oppe i rett tid om morgenen.

– Jeg var i Sorta og hentet rundballer klokka 05.30 i dag tidlig, sier han i en bisetning.

– Ingen sommerferie i dette yrket?

– Nei ikke sommerferie. det kan vi ikke ha, men vi tar ferie senere. Nå har vi vært sammen hele familien og gått i fjellet denne helga. Det er fint i fjellet nå.