Også i vårt distrikt skal jegere til pers etter at det er påvist Chronic Wasting Disease (CWD) på to elger i Selbu i vår.

– I alt åtte kommuner rundt Selbu skal i gang med hodeinnsamling i vår region, sa Stian Almestad, skog og utmarksrådgiver i Stjørdal kommune til Bladet i forrige uke.

Meld fra om du ser syke eller døde hjortedyr

Totalt skal det testes ca 15.000 dyr i år i regi av Mattilsynet og Miljødirektoratet. Mattilsynet presiserer at det er svært viktig at jegere og andre som ser syke eller døde hjortedyr melder fra. Symptomer på CWD er avmagring, hyppig urinering og unormal oppførsel, for eksempel at dyrene ikke skyr mennesker.

I tillegg til å ta prøver av syke hjortedyr, skal Mattilsynet vi ta prøver av elg, hjort og reinsdyr som felles under jakt i visse områder.

Mattilsynet vil også teste oppdrettshjort og tamrein.

Tilsynet opplyser i en pressemelding at CWD ikke smitter til andre dyrearter, så det vil derfor være bare hjortedyr som nå kartlegges.

- Vi oppfordrer jegere og andre som ferdes i skog og mark til å bidra i kartleggingen, vi er avhengige av den kunnskapen de kan gi oss, skriver de i pressemeldingen.

Hastetiltak og mål med kartleggingen

Totalt er det nå påvist tre tilfeller av CWD i Norge. Kartleggingen i år skal gi oversikt over hvor utbredt sykdommen er.

- Vi har som mål å håndtere dette slik at vi har minst mulig syke dyr med CWD, og hvis det er mulig ønsker vi å kvitte oss med sykdommen. Dersom CWD sprer seg vil det få store konsekvenser for tamme og ville hjortedyr, skriver Mattilsynet.

Mattilsynet har allerede innført en rekke hastetiltak som skal hindre en videre spredning av sykdommen. Noen av tiltakene som er innført er forbud mot bruk av luktestoff, og begrensninger for fôring og bruk av saltslikkestein til hjortedyr.

Liten risiko, men føre-var

CWD er en dyresykdom som aldri har smittet til mennesker.

Nye analyser fra Veterinærinstituttet viser at det potensielt kan være to typer CWD i Norge.

Hos det ene reinsdyret som har fått påvist sykdommen på Vestlandet er det store likheter med den sykdommen som finnes i Nord-Amerika. Når det gjelder de to positive elgene i Trøndelag, kan det etter foreløpige undersøkelser, se ut til å dreie som en annen type av CWD.

Rådene som Mattilsynet nå har fått fra Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet gjør at de inntar en aktiv føre-var holdning knyttet til kjøtt fra dyr som tester positivt.

- Vi vurderer det fortsatt slik at det er svært liten risiko for at sykdommen skal smitte til mennesker, men for å være på den sikre siden kommer vi ikke til å godkjenne at kjøtt fra dyr som tester positivt skal spises.

- CWD er en dyresykdom. Det er aldri noen mennesker som har blitt smittet, og vi forstår at det er lett å bli urolig når vi nå innfører et slikt tiltak. Men dette er et viktig føre-var prinsipp for oss, sier Kristina Landsverk, fagdirektør i Mattilsynet.

- Denne føre-var holdningen er årsaken til at vi har bestemt at dyr som tester positivt ikke skal spises. Prøvesvarene vil komme fortløpende og tar ca 2 til 4 dager.