Lokalpolitiker Terje Hansen (Frp) tar selvkritikk og mener kommunestyret gjorde en tabbe da de vedtok sentrumsplanen i Hommelvik.

– Ja, jeg mener det, erkjenner Frp-veteranen overfor Bladet, nøyaktig to år etter at han selv og resten av de folkevalgte i kommunestyret banket gjennom gjeldende sentrumsplan for Hommelvik. Hansen mener planen er for restriktiv og opplever at den er til hinder for utviklingen av Hommelvik.

– Planen skaper vanskeligheter når utbyggere søker om å utvikle prosjekt i Hommelvik. Den er så omfattende at administrasjonen alltid finner noe å henge seg opp i, sier Hansen og eksemplifiserer:

– Det foreligger blant annet krav om at alle nye sentrumsbygg skal ha parkeringskjeller. Det utgjør fort 20–25 millioner ekstra i byggekostnader.

– Ukritisk behandling

Fremskrittspartiets planpolitiker er tydelig på at kommunestyret burde vært grundigere og mer kritisk under saksbehandlinga våren 2015.

– Administrasjonen ble allerede da beskyldt for å ha lagd en for omfattende plan. Den er på 750 sider og mange politikere uttalte at den var vanskelig å finne ut av. Vi folkevalgte har ikke fagkompetanse på slikt og burde krevd en utredning fra et uhildet konsulentselskap før vi gjorde vedtaket, sier Hansen.

Den eneste måten å unngå en uttørking av Hommelvik sentrum er å fire på kravene i sentrumsplanen, mener Frp-politikeren.

– Den må endres, og så må politikerne bli mer kritiske. Vi må legge føringer på hvordan vi ønsker å utvikle Hommelvik sentrum, sier Hansen.

Enig

Han får medhold av Høyres Eva Lundemo. Partiets nåværende gruppeleder møtte som vara i kommunestyret da sentrumsplanen ble vedtatt i 2015.

– Jeg må dessverre si at jeg tar selvkritikk for det politiske vedtaket som ble gjort, sier Lundemo – som viser til at hun også har meddelt dette fra talerstolen på et senere tidspunkt.

– Dessverre anser jeg ikke sentrumsplanen som det redskapet den kunne ha vært. Den er på om lag 750 sider, uoversiktlig og dette mener jeg dessverre kan få negative konsekvenser for blant annet næringslivet, sier Lundemo og erkjenner at nettopp dette burde vært kommunisert under saksbehandlinga.

– Jeg skulle stått opp og sagt at dette blir for uoversiktlig og lite fremtidsrettet. Noe vi blant annet ser av klagen fra Karl Haugan (eier av Statoil-eiendommen, journ.anm.) Planen gir for store negative innvirkning på næringsvirksomhet, og når det i tillegg oppfattes som liten vilje fra det politiske flertallet til å gjøre de nødvendige justeringer i ettertid, blir det dessverre ikke bedre. Sentrumsplanen skal selvsagt være forutsigbar for næringslivet, men den må ikke være hugd i stein, sier Lundemo.

Tar grep

Arbeiderpartiets planpolitiker og leder i utvalg for areal og samfunnsplanlegging, Bernt Ole Ravlum, vil ikke være med på at politikerne sov i timen under behandlinga av sentrumsplanen.

– Det får stå for Hansens regning. Vi må evaluere planen opp imot intensjonene bak. Om vi ikke oppnår de resultatene vi ønsker, skal og må planen, eller deler av den, revideres, sier Ravlum. Før han tillegger:

– Jeg vil starte en prosess for å finne ut om planen er god nok. Jeg vil be rådmannen om en orientering fra saksbehandlerne i administrasjonen, for å høre hvordan de har opplevd å jobbe med den nye sentrumsplanen, sier han.

Uenig

Virksomhetsleder Frank Johansen ved areal- og samfunnsplanlegging i Malvik kommune er uenig i at planen er til hinder for utviklingen av Hommelvik.

– Sentrumsplanen skal ta langsiktige hensyn der mange ønsker og behov er vurdert i sammenheng. Planen ble vedtatt etter en lang og formell prosess. Kommunen kjøpte bistand fra et eksternt konsulentfirma, Asplan Viak, som stilte med erfarne konsulenter slik at planen skulle få god kvalitet. Det ble blant annet gjennomført folkemøter og egne møter med eierne av sentrale tomter i Hommelvik for å få deres synspunkter inn i planarbeidet. Min vurdering er ikke at planen som sådan er til hinder for utvikling av Hommelvik. Det er selvfølgelig mange krefter som drar i forskjellige retninger, men vi er avhengige av gode prosjekter og investeringsvilje. Erfaringer fra andre steder viser at det ofte er krevende hvis det er mange små eiendommer der det er vanskelig å få til optimal utnyttelse av den enkelte eiendom. Forskjellige løsninger for å sikre samarbeid mellom flere eiendommer kan ofte være en god løsning, skriver Johansen i en epost til Bladet.

Åpen for endringer

Han poengterer at administrasjonen er åpen for endringer.

– Det er klokt å diskutere hvordan man kan stimulere videre utvikling og investering i Hommelvik, og utgangspunktet bør være innenfor rammene den vedtatte planen setter. Administrasjonen vil lojalt følge opp vedtatte planer, og hvis det er et politisk ønske om justeringer vil vi selvsagt bidra til dette, skriver Frank Johansen.