– Jeg blir forbanna når folk legger ut bilder av laks som løftes ut av vannet før de settes tilbake i elva, sier Gunnar Daniel Fordal, leder i Stjørdalsvassdragets Elveeierlag.

Gjeldende regler for fang og slipp er strenge. I 2016 ble 40 prosent av laksen satt tilbake i elva og lederen i elveeierlaget understreker at fang og slipp er en av årsakene til at så mange sportsfiskere kan fiske laks i Stjørdalselva hver sommer. Men han er klar på at da må gjenutsettingen gjøres riktig, slik at fisken ikke skades og kan gyte til høsten.

– En av årsakene til at vi får praktisere gjenutsetting er at vi følger de retningslinjer som er gitt. Vi har en brosjyre som beskriver hvordan man skal opptre ved fang og slipp. En av forutsetningene for å få lov til å sette tilbake laksen er at fiskerne setter seg inn hvordan man skal opptre riktig. Laksen skal ikke løftes opp av vannet, og det skal heller ikke brukes tid på å måle fisken, sier Fordal.

Han trekker frem flere uheldige ting ved å håndtere laksen.

– Når man løfter opp laksen for den luft på gjellene, som kan kollapse. Laksen har en tung kropp og kan få skade på ryggsøylen. Klemming av buken kan skade indre organer, sier Fordal.

Ikke bruk tid på å måle

Fordal oppfordrer til å kjapt fjerne kroken mens laksen er i vannet.

– Jeg synes at vi har bedre kontroll enn Orkla og Gaula, hvor de holder på med å måle laksen med målebånd. Her legger de inn på børsen med eksakt centimeter og vekt i forhold til en tabell. Vi klassifiserer i liten, medium og stor. Da slipper vi ekstra håndtering av fisken.

– Det er mange lakser som er registrert med centimeter på børsen her i Stjørdal?

– Jeg har sett det, men jeg tror at dette er fiskere som drar imellom elvene her i Trøndelag som gjør dette.

– Er fiskerne klar over at fisken ikke skal ut av vannet?

– Det bør de være. Vi har delt ut brosjyrer som beskriver hvordan fang og slipp skal utføres.

Noen dør

Fang og slipp på laks utført riktig har god overlevelse. Merkeforsøk i regi av NINA i Altaelva overlevde 97 prosent av laksen som ble gjenutsatt fram til gyteperioden. Hvordan laksen behandles under fangst og utsetting, har avgjørende betydning for fiskens overlevelse. Man vet at økt vanntemperatur medfører økt dødelighet.

En av de største feilene som gjøres er at laksen blir løftet ut av vannet.

–De laksene som dør, gjør det på grunn av at fang og slipp ikke gjøres på riktig måte. Er man nybegynner og har nok med å få laksen inn til land, så er det kanskje ikke riktig å slippe tilbake laksen.

.

Reglene

– Er du komfortabel med dagens regler?

–Vi har ikke innført andre regler, for det kreves ikke andre steder, og følges retningslinjene i brosjyren vi deler ut, skal det være nok.

– Miljødirektoratet stilte krav om kroker uten mothaker og kun enkeltkrok for fiske i Ranaelva?

–Ja, men det er fordi at de har en veldig sårbar bestand.

–Men det er vel for helsa til laksen. Vil det ikke være fornuftig å ha tilsvarende regler her?

–Hvis det er fiskere som fisker for å sette tilbake laksen, så er det en stor fordel at de tar bort mothakene. Sitter redskapen i munnen på laksen, så tåler man at det er mothaker. Kommer det ned i gjellene eller imot magen er det ikke bra. Det er årsaken til at vi har markforbud i august, hvor vi ser at den kan kroke laksen mye dypere i svelget.

–Hva med å innføre enkelkrok ved fang og slipp?

–Det kan være fornuftig, men det har vi ikke fokusert på. De som utelukkende fisker for å sette ut igjen, oppfordres til å bruke redskap som er tilpasset et slikt fiske. Poenget er at vi har plass til de som ønsker å fiske hele sesongen. Jeg snakket med en fisker i går og han har tatt tre store lakser. Nå tar han en pause til i august når det har kommet smålaks på elva. Det er fine signaler å sende. For de som ikke har tenkt å gjøre noe annet enn å fiske i hele sommer, er fang og slipp en mulighet, og vi klarer å holde høy aktivitet i elva uten at vi ødelegger bestanden.

Mange fiskere

– Det er ikke for lite fiskere i elva?

– Nei, det er altfor mange. Det er et stort dilemma for oss hvordan vi skal regulere aktiviteten i elva.

– Vil dere begrense antall fisk man har lov å gjenutsette hver dag?

– Nei, så lenge at vi har en god bestandssituasjon er det vanskelig å sette strengere fiskeregler. Vi prøvde for to år siden, men da gikk både private valdeiere og SJFF imot å sette ned kvoten.

– Har du en oppfordring til fiskerne?

– De som er aktivte brukere av fang og slipp må fiske på en slik måte og med et utstyr som er tilpasset denne metoden.

Fang og slipp

Fang og slipp er et av de forvaltningsverktøy som brukes i Stjørdalselva og flere andre lakseelver i Norge.

Ved å sette tilbake laksen som fanges, kan sportsfiskerne fiske hele sommeren. Antall laks som gyter om høsten blir høyere, enn om alle laksen blir avlivet. Etter at sportsfiskerne fikk kvoter på antall fisk de kan avlive har metoden blitt stadig mer utbredt i lakseelvene. I Stjørdalselva er kvoten seks laks for sesongen. Tre av dem kan være over tre kilo. Det er kun tillatt til å ta en laks per døgn.

Fang og slipp er mye brukt ved fiske etter andre fiskearter. I Norge gjelder dette arter som ørretfiske i ferskvann, og den senere tid ved fiske etter kveite i sjøen .

Metoden er omstridt blant en del laksefiskere og møter motstand fra en del organisasjoner som er bekymret for fiskehelsa.

På oppdrag fra Mattilsynet utarbeidet Vitenskapskomiteen for mattrygghet vurderte metoden i 2010 på oppdrag fra Mattilsynet og så på de velferdsmessige konsekvensen for fisken ved bruk av fang og slipp. Mattilsynet konkluderte med at et begrenset omfang av «fang og slipp» i bestandstruede vassdrag er akseptabelt ut fra dyrevelferdsloven, hvis det skjer på en skånsom måte og kun levedyktig fisk gjenutsettes.

Råd

Mattilsynet gir følgende generelle råd for skånsom fangst og håndtering:

Få fisken raskt til land, unngå å kjøre fisken lenge.

Bruk fangstredskap tilpasset fang og slipp, slik at fangsten blir mest mulig skånsom.

Fjern kroken skånsomt.

Ta ikke fisken ut av vannet.

Hold fisken mest mulig vannrett.

Se til at fisken er uskadd og levedyktig før den slippes løs.

Høye vanntemperaturer er en stressfaktor for fisken. Vis derfor økt varsomhet eller avstå fra «fang og slipp» ved høye temperaturer.