En gruppe engasjerte florbygger med Joakim Ølstørn i spissen fastslår at det blir etablert en privat grunnskole i Flora. Men kommunens hastverk med å legge ned dagens skole og overføre elevene til Hegra eller Forradal, gjør det mer komplisert enn det kunne ha vært.

- Kommune kunne ha gitt oss ett år til - men det gjør de ikke. Jeg tror de gjør det med hensikt, sier Joakim Ølstørn.

15 elever

Vel er det krevende å starte en privat grunnskole. Men Ølstørn har vært i kontakt med folk som står bak Montessoriskolene i Norge og fått beskjed om at de må ha minst 15 elever for å komme i gang.

- Men da går det også greit å drive lønnsomt! Slike skoler får større økonomisk tilskudd per elev fra staten enn det en elev i en kommunal skole får, sier Joakim Ølstørn. Han peker også på at en slik skole kan ta inn elever fra hele Stjørdal kommune og nabokommunen Meråker.

Sviktende grunn

En engasjert aksjonsgruppe mener også at Stjørdal kommunestyres vedtak om å legge ned Flora Oppvekstsenter og flytte elevene til Hegra allerede fra høsten 2018, bygger på sviktende grunnlag. De viser til rapporter fra NVE om at dagens Hegra barneskole ligger i et område der det er påvist fare for leirras.

- Det harmonerer ikke med bestemmelsene om at elevene har krav på en trygg skole, sier Håvard Kaspersen, en av de andre i gruppen som er sterkt kritiske til kommunestyrets vedtak og administrasjonens hastverk.

Delte meninger

Men alle ser ikke like mørkt på at barna fra Flora må ut i den store verden og begynne på Hegra skole.

- Når det er bestemt, må vi forholde oss til vedtaket og gjøre det beste ut av det. En del foreldre ser også positivt på at barna kommer til en større enhet. På Hegra skole blir de flere elever, de møter et større læringsmiljø, og barn lærer av hverandre rent sosialt. Det har ingen hensikt å skremme barna med at dette blir ille. Da vil de grue seg til å måtte flytte. Vi må heller fortelle dem at dette blir bra, sier foreldre som Bladet har snakket med, men som ikke ønsker å stå fram med navn.

Til det er det er situasjonen i Flora for spent og for mange følelser i sving når det gjelder spørsmålet om skole.

Berørt og opprørt

Oppvekstetaten i Stjørdal kommune, med Ann Kristin Geving i spissen, hadde invitert foreldrene til barna i den lokale grunnskolen og barnehagen til et informasjonsmøte den siste kvelden i mai. Kommunestyret har gjort sitt vedtak, og derfor mener hun det er viktig å informere foreldrene til barna i skole og barnehage.

Etatsjefen skjønner at mange er både berørt og opprørt over at skolen i bygda blir nedlagt. Likevel opplever hun foreldrene som lydhøre og konstruktive med tanke på å få til en så god løsning som mulig for barna.

Lærer i Flora

- Du har selv vært lærer i Flora. Hvordan opplever du å skulle legge ned skolen der du selv har jobbet?

- I forhold til den rollen jeg har nå, er jobben min å sette i verk de vedtak som kommunestyret fatter. Men når det er sagt, hadde jeg et utrolig trivelig år i Flora sammen med en fantastisk gjeng elever, sier Ann Kristin Geving.

Nådetid?

Hun understreker at tidsaspektet i forhold til mulighetene for å få etablert en privat skole, ikke har vært med i administrasjonens vurderinger.

- Er det mulig at kommunen kan gi foreldrene et år ekstra "nådetid", slik at de får på plass et privat tilbud før Flora Oppvekstsenter stenger dørene for godt?

- Nei. Nå  er bestemelsen tatt, og da er det vår jobb å arbeide for å få til en avklaring så raskt som mulig.

- Det er en beslutning som er gjort i administrasjonen, ikke i kommunestyret?

- Det stemmer, sier etatsjef Ann Kristin Geving.