Onsdag 1. juni skrev tidligere avdelingdirektør Alvhild Hedstein på Facebook:

"Da er jeg uten jobb. Når styret pålegger meg å følge opp regjeringens vedtak om flytting fra NIBIO Kvithamar til Steinkjer uten at det finnes økonomisk inndekning for det, ble det umulig å fortsette som adm.dir. Trist, men sant."

Samme dag hadde Nibios styre og ledelse møttes på forskningsstasjonen Landvik i Grimstad. Hedstein hadde sammen med styrets leder og tidligere Høyre-statsråd Victor D. Norman, forgjeves forsøkt å få landbruksministeren til å skifte mening om å legge ned den tradisjonsrike forskningsstasjonen Kvithamar.

Les også: 20 jobber forsvinner fra Kvithammar

Mener styreleder snudde

Regjeringens mål med å samle den bioøkonomiske forskningen er at Nibio skal forske mer og administrere mindre, men Hedstein mener at vedtaket om nedlegging av Kvithamar og oppbygging i Steinkjer vil føre til det stikk motsatte. Hun mener at landbruksdepartementet har drevet en uakseptabel detaljstyring av forskningsinstitusjonen.

– For meg var begeret fullt da styrelederen snudde og presset gjennom vedtak om avvikling av Kvithamar og oppbygging i Steinkjer uten noen forbehold, og uten den økonomiske inndekning han selv hadde bedt om, sier Hedstein til Klassekampen.

– Hva mener du med at Norman snudde?

– Den 13. mai sendte Norman og jeg et brev til departementet, der vi understreker hvor krevende det vil være å flytte fra Kvithamar til Steinkjer, både faglig og økonomisk. Vi søker her om 200 millioner kroner ekstra og understreker at vi trenger tilsagn om ekstrabevilgninger for å følge opp departementets vedtak.

Hun sier til avisen at Norman og hun sto skulder ved skulder og at Norman var irritert på detaljstyringen og innstilt på å ta en kamp.

– Under tre uker seinere fikk Norman styret med på et vedtak om avvikling og ny oppbygging uten noen form for økonomisk dekning og uten at styret ville diskutere faglige og økonomiske prioriteringer. Det kunne jeg ikke ta ansvar for.

– Hva hadde skjedd i mellomtida?

– Norman og jeg hadde avtalt et møte med statsråd Dale 20. mai. Men kvelden før fikk jeg beskjed om at Dale avlyste møtet. Vi brakte i erfaring at det skjedde fordi han mislikte brevet fra Norman og meg.

I stedet ville Dale ha møte med styrelederen på tomannshånd. Dette skjedde to dager før styremøtet.

– Norman refererte at det var viktig for statsråden å få et styrevedtak om flytting før brevet ble kjent for pressen. Så hørte jeg ikke noe fra ham før styremøtet, sier Hedstein.

Ble sendt på gangen

– Hva skjedde på styremøtet?

– Møtet åpnet som planlagt, men så ble administrasjonen sendt på gangen mens Norman og styret satt sammen i nesten en time. Deretter fikk vi vite at det kun ble én sak på dagsorden, og forslag til vedtak ble presentert. Det kom helt bardust på meg. Jeg sa jeg følte at styrelederen sviktet og ville drøfte de økonomiske sidene ved saken, men dette ønsket ikke styret. Et slikt vedtak, som ble fattet mot de ansattes to stemmer, kunne jeg ikke leve med. Da ble jeg bedt om å forlate styremøtet, sier Hedstein til Klassekampen.

Hedstein sier at hun og de andre i Nibio har engasjert seg sterkt mot flyttingen fra Kvithamar til Steinkjer fordi det handler om mer enn å flytte på stillinger.

Bladet har tidligere skrevet om at nedleggelsen kan ha konsekvenser for Stjørdal som landbrukskommune.

- Det dreier seg om vårt ansvar for å forvalte nesten 100 år gamle forsøksfelt og tidsserier av vær-, jord- og planteobservasjoner. Dette er uerstattelige ressurser når vi skal sikre økt, bærekraftig planteproduksjon i Norge i en tid med klimaendringer. Vi kan skifte lokaler og flytte forskere, men vi kan ikke flytte jord og 100 år gammel historie.

Hedstein sier hun var innstilt på å følge opp signalene om en styrket landbruksfaglig virksomhet i Steinkjer og hadde levert en mulighetsstudie om dette. Hun mener en oppbygging i Steinkjer kunne vært gjort uavhengig av aktiviteten på Kvithamar.

Hedstein varslet tidlig i prosessen at hun mente det var meningsløst å flytte all virksomhet fra Stjørdal til Steinkjer.

- Aldri i strid med min overbevisning

Vedtaket om avvikling av Kvithamar ble gjort av Sylvi Listhaug, som var Jon Georg Dales forgjenger som landbruksminister. Klassekampen har bedt Dale kommentere Kvithamar-saken og Hedsteins avgang, men han viser til styreleder Victor Norman.

Styreleder Victor D. Norman ved Nibio avviser at han ble instruert av landbruksminister Jon Georg Dale om å presse gjennom et styrevedtak om å avvikle virksomheten ved Kvithamar.

– Jeg kan bekrefte at jeg hadde et møte med statsråden rett før styremøtet 1. juni. Der gjorde han klart at departementet som eier av Nibio ville at styret skulle effektuere tidligere vedtak om nedlegging av Kvithamar. Dette måtte jeg som styreleder forholde meg til. Alternativet var at styret gikk av. Men siden styret kjente til vedtaket om å avvikle Kvithamar da vi tiltrådte sommeren 2015, var det ikke grunnlag for å trekke seg, sier han til Klassekampen.

– Den 13. mai skrev du sammen med Alvhild Hedstein brev til Dale at dere måtte kunne regne med 200 millioner ekstra for å gjennomføre avviklingen, et tilsagn dere ikke fikk. Du må ha handlet mot din overbevisning?

– Jeg handler aldri i strid med min overbevisning, iallfall ikke bevisst. Jeg har ikke endret syn på sakens realitet. Det er tragisk at tidsrekkedata gjennom 100 år ved Kvithamar vil bli avbrutt, men dette er en beslutning fattet av Nibios eier, sier Norman.

Alvhild Hedstein forteller hvorfor hun sluttet ved Nibio. Foto: Nibio