23 år gamle Laimutis Aleksinas fra Litauen ble drept med øks ved en båplass i et skogholt på Frigården i Lånke natt til lørdag 9. juli i fjor. Til sammen fire litauere var samlet til et festlig lag. Drapet skal ha skjedd en gang mellom klokka 01 og 02.30, ifølge tiltalen.

En 29 år gammel mann ble tiltalt for forsettlig drap, mens en 33-åring ble tiltalt for medvirkning til forsettlig drap.

Anket på stedet

I domsavsigelsen i Inntrøndelag tingrett fredag formiddag ble det kjent at den tiltalte 29-åringen er dømt til 12 års fengsel. Han tok betekningstid da han fikk presentert dommen.

– Vi får nå bruke tiden til å gå gjennom dommen, så får vi se hva min klient velger å gjøre, sier advokat Theo Dretvik til Trønder-Avisa. Han vikarierte for forsvarer Tore Angen under domsavsigelsen.

Den medtiltalte 33-åringen ble dømt til fengsel i 10 år. Han ble dømt for passiv medvirkning, og anket på stedet.

– Min klient anket fordi han mener at han er uskyldig. Han fremhever også at han har fått 10 år for passiv medvirkning, opplyser advokat Christian Wiig til Bladet.

Straffen er mildere enn påstanden til aktor Jarle Wikdahl. I forrige uke la han ned påstand om henholdsvis 14 år og 12 år i fengsel for de to tiltalte.

De er også dømt til å betale oppreisningserstatning til avdødes mor på 250.000 kroner, i tillegg til utgifter pålydende 37.655 kroner.

«Drapet ble begått på en svært brutal måte. De vesentlige skadene er påført mens han var ute av stand til å forsvare seg. Flere av øksehuggene er påført med stor kraft», står det i dommen.

Retten mener at handlingen bærer preg av at den tiltalte 29-åringen har handlet nærmest i raseri.

Husker lite

Da straffesaken i Inntrøndelag tingrett 28. februar, erkjente den hovedtiltalte 29-åringen straffskyld for drapet på kameraten.

Forklaringen hans fra vitneboksen i retten bar preg av hukommelsestap. Han husket bare små episoder fra kvelden og natta, ettersom han var veldig beruset. Klokka 07.35 neste morgen hadde han en promille på 1,56 i blodet.

29-åringen forklarte at han tok en slags stokk, som er laget av tre, og slo avdøde med den én gang.

– Jeg er helt sikker på at jeg slo en gang. Og i dag vet jeg at det var en øks, ikke en stokk, sa han i retten.

29-åringen skal ha bedt 33-åringen om å ringe etter ambulanse da han våknet opp ved bålplassen, og så at 23-åringen lå livløs på en benk.

Medvirkning

I tiltalen står det at den medtiltalte 33-åringen hentet en øks, og plasserte den tilgjengelig for 29-åringen. «Foruten å fremskaffe øksen var han til stede under hele hendelsesforløpet, og iverksatte ingen tiltak for å bringe voldshandlingene til opphør, selv om det var tid og anledning til det».

Han svarte nei på skyldspørsmålet da straffesaken startet.

Også 33-åringen husker svært lite av det som skjedde den skjebnesvangre natta. Klokka 10 neste morgen hadde han en promille på 1,77 i blodet.

Han forklarte at han på et tidspunkt skal ha sovnet, eller «stupt» som følge av for mye alkohol. Da han våknet opp st sted på gresset ved bålplassen, så han den avdøde 23-åringen lå over benken, og at det var mye blod overalt.

33-åringen nektet for at han plasserte øksa tilgjengelig for 29-åringen, og dermed ga han muligheten til å bruke denne gjenstanden.