– Dette er en god dag for forsvaret i Værnes, og følgelig en god dag for forsvaret i Trøndelag, sier Ebbe Deraas, sjef for Værnes Garnison og Trøndelag Heimevernsdistrikt.

350 ansatte

I dag ble forsvarets langtidsplan presentert av forsvarsministeren og statsministeren. Der sa de at Trøndelag er et av de fire viktigste områdene for forsvaret av Norge.

Om Stortinget vedtar planen, er det snakk om en økning på 350 arbeidsplasser i Trøndelag, fordelt på Værnes Garnison, og kampflybasen på Ørlandet.

Regjerningen ønsker å flytte Luftforsvarets befalsskole og tekniske utdannelse til Stjørdal. De går inn for å legge ned forsvarets base på Kjevik for å utnytte ledig kapasitet på Værnes. Dermed samles mye utdanning til et nytt skolesenter på Værnes garnison.

Kommunestyret tok pause i fredagens kommunestyremøte for å se pressekonferansen til statsministeren og forsvarsmininsteren direkte. Foto: Jan Erik Sundøy

Glad, ydmyk, motivert

Ordfører Ivar Vigdenes sier han er glad for at forsvarsaktiviteten på Værnes trappes opp.

– Vi er glade for at argumentene våre er blitt hørt. Vi er ydmyke fordi andre lokalsamfunn opplever nedleggelser eller at det slår ut motsatt vei i dag. Vi er motiverte for en fortsatt arbeidsinnsats for å få dette på plass, sier ordføreren.

270 millioner ikke viktigst

«Endringene medfører et beregnet investeringsbehov på om lag 270 mill. kroner,» heter det i langtidsplanen, som ble presentert kokken 12 fredag.

– Jeg må gå på kontoret å se på hva dette innebærer. 270 millioner kroner er ikke så mye i forsvarssammenheng. Vi har gode skolelokaler, er gode på forpleining og mye bygningsmasse vi nå kan få på plass, sier Deraas.

– De store beløpene ligger i driftsbudsjettene, sier Elin Agdestein, som representerer Nord-Trøndelag på Stortinget og sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen.

Ebbe Deraas sier han må lese nøye gjennom planen for å se hva det innebærer for det operative i Værnes garnison. Foto: Jan Erik Sundøy

Tror argumentene blir hørt

Elin Agdestein sier det er mye som legger til rette for at regjeringens forslag blir hørt i Stortinget. Blant annet sier hun at argumentene som er lagt til grunn ikke er distriktspolitiske, men handler om å stryke forsvarets ytelsesevne og få mer forsvar ut av hver krone.

– Værnes er valgt på grunn av nærheten til Ørlandet, den eksisterende garnisonen, forhåndslagrene og at det er tilgjengelig eksisterende bygningsmasse vi kan benytte oss ut. Den må tilpasses, men vi må ikke bygge helt nytt, sier Agdestein.

Hun gratulerte Stjørdal kommune med dagen, og sier at grunnlaget for at Stjørdal kan få så mye militæraktivitet er det gode informasjonsarbeidet kommunen har gjort.

Gradvis forflytning

Avviklingen av aktiviteten på Kjevik skal skje gradvis frem mot 2025 der aktiviteten flyttes til Værnes.

Regjeringen anbefaler å flytte hele staben ved luftforsvarets befalsskole og tekniske utdannelser fra Kjevik til Stjørdal innen utgangen av 2018, og resten i årene etter.