17. juni legger forsvarsministeren frem forsvarets langtidsplan. Partikollega Elin Agdestein har forventinger til hva det betyr for Værnes.

– Det er helt overordnet at det mest tungtveiende må være å sikre økt operativ evne for forsvaret. Vi må unngå å komme i lokaliseringsdebatter, sier Elin Agdestein.

Det kan bety nytt skolesenter for luftforsvaret og heimevernet på Værnes, i tråd med forsvarssjefens fagmilitære råd.

Positive forventninger

Lokalpolitikerne har utarbeidet et forslag til lokalisering av et felles skolesenter for Luftforsvaret og Heimevernet i Værnes Garnison, der Trøndelag Heimevernsdistrikt allerede holder til.

Representanten for Nord-Trøndelag på Stortinget sier Stjørdal har jobbet godt for å vise frem mulighetene på Værnes.

– Det er mange gode argumenter for at Værnes bør få en viktig rolle i forsvarets planer for årene fremover. Jeg har merket meg at forsvarssjefen anbefaler at vi tar i bruk eksisterende bygningsmasse fremfor å bygge nytt, sier Agdestein.

Kaserner og skolebygg står allerede klare til bruk i garnisonen.

– Det blir spennende å se hvordan det går. Jeg har veldig positive forventninger til arbeidet fremover. Det er viktig å understreke at dette ikke er snakk om lokalpolitikk, men må dreie seg om forsvarets behov, sier hun.

Trøndelag tung rolle

Det er forsvarsministeren som legger frem langtidsplanen for Stortinget den 17. juni. Deretter skal Utenriks- og forsvarskomiteen vedta en fremdriftsplan for den videre prosessen.

– Jeg har ikke sett planen enda, så jeg kan ikke kommentere innholdet. Planen må på plass i løpet av høsten fordi den gjelder fra 2017. Det må inn på statsbudsjettet, sier Agdestein.

Representanten sier det fagmilitære rådet til rikspolitikerne er at Trøndelag i har en tyngre rolle militært enn på lenge.

– Det står klart i rådet fra forsvaret at både Værnes og Ørlandet er viktigere i forsvarssammenheng enn på lang tid. Det er stor enighet om den nødvendige styrkingen av heimevernet og oppfølging av de internasjonale avtalene vi har, sier Agdestein.

Folk bryr seg om forsvar

Agdestein sier hun opplever at nordmenn og trøndere er mer opptatt av forsvar enn på lenge.

– Folk jeg snakker med på gata er opptatte av forsvaret. Tall som er forelagt stortingsgruppa viser at folk setter forsvar på topp. Fra 2013 til 2015 er det en økning på 25 prosent av de som mener forsvar er viktigst, sier hun.

Politikeren tror det har en sammenheng med at den sikkerhetsmessige situasjonen og trusselbildet er mer alvorlig en på flere tiår.

– Det er en bred oppfatning blant norske politikere at vi må styrke forsvaret betraktelig. Det må vi huske på i tiden fremover, sier Agdestein.

Stjørdal og NATO

Norge er forpliktet til å bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvaret i tråd med NATO-traktaten. Statistikken til forsvarsalliansen viser at Norge har ligget rundt 1,5 prosent de siste årene.

Med forhåndslagre i fjellhallene, og flyplassen på Sanfærhus, har amerikanske generaler pekt ut Stjørdal som meget viktig i sin forsvarsstrategi for Europa.

– I dag finansierer USA en veldig stor andel av NATO-forsvaret. De stiller spørsmål om hvorfor de skal bruke så store summer om vi ikke satser på vårt eget forsvar, sier Agdestein.