- Ingen høring, ingen utredning ble gjennomført, ingen innbyggerundersøkelse, eller krav om folkeavstemning og ingen demokratisk prosess. Det er ambisjoner som ligger til grunn for trøndernes initiativ om å samle seg igjen etter å ha blitt tvangsskilt av danskekongen, sier Ingvid Kjerkol fra Stortingets talerstol.

Arbeiderpartiets nasjonalpolitiker fra Stjørdal trakk de historiske linjene for dagens vedtak i Stortinget, om å slå sammen Nord- og Sør-Trøndelag fylkeskommune til Trøndelag Fylkeskommune fra 2018, helt tilbake til 1687. Da ble Trondhjems amt opprettet, en politisk inndeling av området vi i dag kaller Trøndelag.

Ikke trege trøndere

Kommunalminister Jan Tore Sanner trekker frem Trøndelag som en pådriver i regionreformen.

- Dette handler ikke om at Trondheim skal bli sterkere, men om en god regional balanse i en ny region, sier kommunalministeren.

Før 1. desember er målet at dagens fylker skal gjøre den samme utredningen Trøndelag nå har gjennomført. Regjeringens mål er at dagens 19 fylker skal bli til omtrent ti regioner.

-I dag kaldkveler vi myten om trege trøndere. De er først i frasparket og har i mange år hatt et tettere samarbeid enn noen andre to fylker, sier Kjerkol.

Historisk dag

Stjørdalsrepresentanten fra Stjørdal sier til Bladet.no at dagens vedtak er historisk.

- Det føles veldig bra. Det føles på mange måter som enden på en prosess, men det er nå prosessen starter, sier Kjerkol.

Hun satt på fylkestinget da Nord- og Sør-Trøndelag fikk felles fylkesplan fra 2004, og da den forrige prosessen med regionreform gikk fra 2007 til 2009, uten at det ble sammenslåing da.

- For oss i Stjørdal har denne fylkesgrensen vært kunstig i all tid, sier hun.

Må endre grunnloven

I dag vedtok Stortinget at fylkene skal slås sammen. Det betyr at partiene i regionspolitikken stiller med felles lister til fylkesvalget i 2019. Grunnloven må endres for å endre kretsene for stortingsvalg.

- Vi jobber nå parallelt med å endre grunnloven så raskt som mulig, forhåpentligvis så det er klart før stortingsvalget i 2021. Dette vedtaket drar med seg mye energi inn i politikken. Det viktigste nå er at folkemakta er omforent, sier Kjerkol.

Klima og planlegging

Stortinget diskuterte i dag også regionreformen og veien videre. Der dreide mye av diskusjonen seg om rollen til regionene i fremtiden.

- Det var mye fokus på planleggingsoppgaver og hvordan å legge til rette for gode løsninger om klima. Jeg håper regionene får flere oppgaver fra kommunalminister Jan Tore Sanner, sier Kjerkol.

Hører sammen

Senterpartiet i Nord-Trøndelag var klar mot fylkessammenslåing tidligere. I Stortinget i dag var de positive til veien videre.

- Det er riktig å berømme Senterpartiet for ikke å signalisere noen omkamp, men å godta det vedtaket som har skjedd. De har vært konstruktive, sier Kjerkol.

Hun berømmer også kommunalministeren for den hjelpen han har vært i prosessen.

- Jeg tror han er skaptrønder, som mange andre i dette landet. Nå vokser det sammen det som hører sammen. Å Trøndelag, du slette tid, sier Ingvild Kjerkol.

Nordtrønderske talere under debatten F.v: Elin Agdestein (Høyre), Ingvild Kjerkol (Arbeiderpartiet), Andre N. Skjelstad (Venstre) og Frank J. Jenssen (Høyre). Foto: Ingvild Kjerkol