–De to intensjonsavtalene, den mellom Frosta og Stjørdal, og den med Stjørdal, Meråker, Tydal og Selbu er ikke veldig forskjellige. Vi ser at det kanskje er mulig å få til noe med alle fem kommunene, sier Henrik Vinje, rådmann i Meråker.

Fredag ble det klart at rådmennene i de fem kommunene samlet alle de fem partene rundt samme bord. Resultatet er en helt ny intensjonsavtale som omfatter alle de fem kommunene.

Så nær sist

Han sier at Arbeidsutvalget i Værnesregionen ser det er til beste for regionen at alle kommunene er med om det blir kommunesammenslåing til Værnes kommune. Utvalget består av rådmennene og to representanter for de tillitsvalgte.

–Vi var så nær ved å få til en avtale sist. Derfor satt vi oss ned for å få til en avtale vi kunne være enstemmige i, sier Vinje.

Stjørdal må svelge kameler

I mars sa rådmannen at alle, ikke minst Stjørdal, måtte svelge noen kameler om det skulle bli noen Værnes kommune.

I dag sier Vinje at han tror flertallet er stort i Stjørdal for en kommunesammenslåing med hele regionen, selv om kommunestyret til slutt bare godkjente intensjonsavtalen med Frosta, og ikke den med de tre fjellkommunene.

–Formuleringene i den nye intensjonsavtalen er rundere og mer overordnende. Jeg ser på det med arbeidsplasser at det ikke er store forandringene, sier Vinje.

Han poengterer at det aller viktigste for Meråker er at det står tydelig i avtalen at det blir eiendomsskatt på verker og bruk i en felles kommune.

Usikker på politikerne

Til forskjell fra de tidligere intensjonsavtalene, er det administrasjonen og ikke politikerne som har jobbet frem utkastet til avtalen.

–Det gikk fremfor alt raskere når vi jobbet nå. Men mye av de store problemstillingene var ferdig drøftet fra før. Endringene er uproblematisk for Meråker i mitt syn.

Rådmennene har bedt regionrådet se på saken så fort som mulig. Vinje sier han ikke vil spekulere i om det blir før det ordinære regionrådsmøtet den 21. juni.

–Jeg er veldig usikker på hva politikerne i regionrådet gjør nå, sier Vinje.

Rådet ikke klart enda

Rådmannen sier at det gjenstår mer arbeid før han er klar til å konkludere om Meråker bør stå alene, eller om han råder politikerne til å gå inn for en kommunesammenslåing.

–Innstillingen til politikerne blir ferdig før saken skal behandles i formannskapet og kommunestyret. Der blir innstillingen at man bør gjøre enten det ene eller det andre. Det gjenstår noe arbeid før den er ferdig, sier Henrik Vinje.