I vinter åpnet Labbetuss hundebarnehage i et nybygd hus på gården Blakstad. Innehaver Siri Aakenes har gjort levebrød av å passe andres hunder på dagtid og har kapasitet til å ta i mot ti hunder daglig. Hverdagen i hundebarnehagen preges av leik og turtid, samt levering og henterutiner, ikke ulikt andre barnehager. Men der barn gråter eller ler høylydt, bruker hundene en del høyere volum når de bjeffer.

Lei av bjeffing

Etter noen måneders drift er 50 av de nermeste naboene leie av hundeglam, og har sendt et klagebrev til Stjørdal kommune, der de krever driften av hundebarnehagen stoppet. De peker på at Labbetuss hundebarnehage ikke har søkt kommunen om å opprette hundebarnehage og de hevder at driften på gården strider i mot reguleringsplanen for eiendommen i Blakstadbakken. I klagebrevet står det videre at naboene går inn i den fineste årstiden med utendørsopphold i hage og på terrasse der naboene frykter at hagelivet skal bli betydelig forstyrret av støy fra hundebarnehagen.

- Det startet med at vi naboer klaget direkte til hundebarnehagen via e-post. Vi hadde en dialog rundt forslag til løsninger. Det virker på meg som om driver ikke tar det på alvor, og at det ikke er så nøye. Hjemme hos oss, i Månevegen, hører vi hundesøykingen inne. Min samboer har hjemmekontor og ønsker å sitte ute og arbeide når det er fint vær. Arbeidet blir forstyrret av dette nabobråket, sier naboen bak naboklagen.

Ikke tatt på alvor

Hun har ikke ønsker om å bli navngitt i Bladet, men hun har gått rundt i nabolaget og fått med 50 naboer i en underskriftkampanje som er levert sammen med klagen til kommunen. Her er det beboere i Månevegen, Stjernevegen og en del beboere i Eventyrskogen på Husbyåsen som har skrevet under på klagen mot hundebarnehagen. Klager synes også at det er kjedelig at kommunen bruker lang tid på saksbehandlingen i og med at hun mener driveren av hundebarnehagen driver uten godkjenning.

Labbetuss hundebarnehage drives i eget hus på gården Blakstad. Nå har eieren støyskjermet inne ihuset for å møte klager fra naboer. Foto: Elisabeth Gulaker

- Vi føler at kommunen ikke tar oss på alvor. Vi frykter at hundebarnehagen skal utvide åpningstiden til for eksempel kveld og helg.

Aakenes på sin side har tatt naboklagen på alvor.

- Nå har vi hatt en innkjøringsperiode der det var en del støy. Vi satte inn en del tiltak, blant annet har vi bygd om litt i huset i forhold til støyskjerming. Vi har også lagt om dagrutinene. Vi er mye mer på tur og vi bruker ridehallen på gården mere. På en dag kan vi gå opp til fire timer på tur.

Det er fire som arbeider på hundebarnehagen, og det er tre personer på arbeid hver dag. Det er cirka ti hunder i barnehagen samtidig.

Endret rutinene

- Vi har også endret rutinene rundt levering og henting av hundene. Vi prøver å skjerme hundene mere under levering og henting. Vår intensjon er å ha lavest mulig støynivå her. Vi har tatt kontakt med naboer som har klaget og ønsker en dialog med disse. Jeg synes brevet fra klager er ganske ufint. Det inneholder usannheter. Vi har ikke startet opp denne virksomheten ulovlig. Det stemmer ikke. Gården er fra før regulert til dyrehold da det drives en stall med ridesenter her, opplyser Aakenes.

Hun føler hun har god dialog med kommunen og hun har levert et tilsvar på klagen til kommunen.

- Jeg ønsker også å poengetere at hundebarnehagen drives kun på dagtid, sier Aakenes.

Fagansvarlig Anniken Hastadklev i Stjørdal kommune opplyser at saken vil bli behandlet etter sommerferien.