Den russiske nettavisen Russia Insider skrev denne uken om sin bekymring rundt Natos tilstedeværelse blant annet i Stjørdal.

- NATOs forsterkninger i de baltiske landene og Polen har fått mye oppmerksomhet og blir i Moskva oppfattet som provoserende handlinger som underminerer sikkerheten i Europa. Men det blir snakket lite om den gradvise militariseringen av Skandinavia. Temaet skaper ikke overskrifter, og er heller ikke i fokus for offentlige debatter, men steg for steg blir tatt for å gjøre regionen til et springbrett for offensive handlinger mot Russland.

Skepsis

Slik åpner den russiske nettavisen Russia Insider artikkelen som uttrykker sterk skepsis til det de mener er en gradvis opprustning av NATOS tilstedeværelse i Skandinaviske land. Den samme saken sto også på trykk i nettavisen Strategic culture Foundation.

Russia Insider beskriver seg selv som uavhengig og som mediekritisk i forhold til andre kontrollerte medier i Russland. Russia Insider sier at at russerne nå må våkne at det snart må ringe en alarmbjelle.

Atomraketter

Artikkelen som har samme forfatter, skriver både om Ørland hovedflystasjon hvor det norske luftforsvaret har stasjonert sine jagerfly, og om utplasseringen av amerikanske soldater på Værnes.

Nettstedet understreker blant annet at de USA-produserte jagerflyene Lockheed Martin F-35 Lightning II kommer til Ørland denne høsten, og avisen omtaler flyene som offensive våpen som potensielt kan sende atomraketter fra Ørland og langt inn i Russland.

Brudd på avtale

Videre tar avisen for seg de 330 amerikanske soldatene som Nato har plassert på Værnes, strategisk nærme Ørland. Nettavisen er tydelig på at det bør ringe en bjelle angående Natos militære opprusting i Skandinavia.

– Værnes var vert for øvelsen Arctic Challenge Exercise 2017 i mai. En øvelse som involverte over 100 fly fra 12 nasjoner. Det var første gang bombeflyet B-52H deltok i denne øvelsen, heter det i artikkelen.

Russia Insider påstår at aktiviteten med blant annet opplæring av militært personell på både F-35 og B-52H er brudd på en traktat skrevet under i 1968, der Nato forplikter seg til å ikke frakte atomvåpen mellom stater som har skrevet under og ikke skrevet under denne traktaten.

Useriøst

Varaordfører for Høyre Ole Hermod Sandvik har selv militær utdanning og bakgrunn som offiser og kjenner forholdene på Værnes og rundt Ørlandet godt.

– Jeg oppfatter denne artikkelen som useriøs og spekulativ. Slik en leser artikkelen så er de kritiske til at Norge faktisk har et luftforsvar med jagerfly og kampflybaser. I en slik sammenheng så blir jo artikkelen bare merkelig. Vi har hatt Natoøvelser i regionen i mange år nå, og at det reageres på det først nå finner jeg underlig, sier Sandvik.

– Russerne er bekymret står det. Har Stjørdalingene noen grunn til å være bekymret over dette?

–Nei.

Er bekymret

Leder i Stjørdal SV Gudrun Lidal har lest artikkelen og synes den er interessant.

– Vi er bekymret for den økende opprustingen og vi er bekymret for at Norge ikke deltar FN sine forhandlinger om forbud mot atomvåpen. SV setter som krav til en ny regjering at den må arbeide for et atomvåpenforbud sier Lidal.

Hun vil presisere at hun ikke har satt seg godt nok inn i detaljene rundt jagerfly eller den traktaten fra 1968 som artikkelforfatteren hevder Nato er med på å bryte.

– Artikkelen viser hvor bekymringsfullt det er å la amerikanerne etablere en base på Værnes. Norge har hatt et godt forhold til Russland etter den kalde krigen. Jeg skal ikke være den som roper om ny verdenskrig, men jeg synes ikke vi trenger å provosere russerne, sier Lidal.

Gunstig aktivitet

Joar Haave i Ap, sier at vi er avhengig av de allierte slik at vi har styrker nok til å forsvare oss.

- Når man ser på spenningsoppbygging som er i ferd med å skje tror jeg det er andre ting som er mer avgjørende for forholdet mellom øst og vest enn de amerikanske styrkene på Værnes. De lokale virkninene er jo positive, det er jeg ikke i tvil om. Mer aktivitet på Værnes og mer bruk av Værnes er gunstig for Stjørdal som samfunn, sier han.