– Det er veldig viktig at elevene forstår alvoret i det nye regelverket. De nye reglene gir mulighet for å vise skjønn for de med mellom ti og femten prosent udokumentert fravær i et fag. Men det gjelder kun årsaken til fraværet. Det er ikke anledning til å sette karakter for noen med 11 prosent fordi faglærer har godt nok grunnlag for å sette karakter, sier Odd-Inge Strandheim, rektor ved Ole Vig Videregående.

Oppmøte viktig

Strandheim og kvalitetsleder ved Ole Vig Vgs, Hilde Rømo Fresvig sier at oppmøte er veldig viktig for de aller fleste elever.

– Det er viktig å understreke at grensen gjelder udokumentert fravær. Retningslinjene gir unntak for fravær ved sykdom og mange andre grunner. Kjøretimer er ikke godkjent fravær, sier Fresvig.

Tidlig varsel

Skolelederne tror den nye grensen kan hjelpe den gruppen elever som ikke er så motiverte og derfor ikke møter opp. Alle elever får varsel dersom de er i faresonen for ikke å få karakter i et fag.

– Vi skal være flinke på å gi tidlige varsel til elever som nærmer seg et fravær på ti prosent. Det er veldig viktig at elevene har mulighet til å gjøre noe med det slik at de kan få karakter, sier Strandheim.

Flere henvendelser

De nye reglene stiller strengere krav til dokumentasjon ved sykdom. Det tror administratorene kan føre til større pågang hos fastleger, tannleger og andre i Stjørdal som kan dokumentere fraværet.

– De aller fleste er veldig pliktoppfyllende. Mange elever vil sikre seg at de ikke havner i en vanskelig situasjon senere dersom de skulle bli syke, sier Fresvig.

Ett verktøy

Fraværet ved Ole Vig har vært gradvis synkende over flere år.

– En fraværsgrense løser ikke utfordringen ved at fraværet er for høyt. Tiltak som tidlig oppfølging og veiledning er også meget viktige, sier Strandheim.