– Digitaliseringen sparer oss for mye arbeid og har gjort oss langt mer effektive, sier operativ leder Robert Kulseth.

Fjellredningen i Meråker har riktignok et vaktlag på plass på hytta ved Fjergen hver eneste dag i påsken. Men alle som er med i Fjellredningen, vet at de kan bli kalt ut på kort varsel om det oppstår behov for det.

I år kan dette skje på en langt mer effektiv måte enn tidligere.

Kjapt og effektivt

– I fjor høst fikk vi nemlig være med på et prosjekt som handler om digitalisering av mannskapet. Dermed kan den som sitter med ansvaret, enkelt følge med på et nettbrett hvem som er nærmest når det oppstår en situasjon som krever vår innsats, sier operativ leder Robert Kulseth i Fjellredningen.

Tidligere måtte den ansvarlige ringe rundt for å finne folk som kunne rykke ut. Nå går dette langt mer kjapt og smidig.

Beredskap

– Fjellredningens medlemmer er klare til å rykke ut til hver tid, også når de ikke har vakt?

– Ja. Men slik er det også resten av året. Forskjellen er at det er mer folk i fjellet i påsken. Da vil nesten alle de som er med i Fjellredningen, også være på hyttene sine rundt om i kommunen. Oppstår det for eksempel en krise på Fersdalen, har vi et par av våre medlemmer med hytte i området, og dermed kort vei, sier Robert Kulseth.

Åpne bekker

– Hva kan du si om forholdene i fjellet?

– Akkurat nå er det stødig føre, og det kan se ut som om det kommer en del nysnø. Da kan det bli fint å legge ut på skitur. Men bekker og elver er åpne, og dermed er det ikke bare å forsere dem der du vil. Men slik har det vært i hele vinter, sier han.

Vær litt obs på isen

Robert Kulseth sier også at islagte vann stort sett er trygge, men vær obs på at innløp og utløp til bekker kan være åpne.  Noen steder kan det dessuten forekomme en del overvann. I vinterferien målte Fjellredningen tykkelsen på isen på en rekke sjøer og vann, og da varierte den mellom 0,5 og 0,9 meter.

– Jeg vil tro at istykkelsen stort sett er den samme nå, sier Fjellredningens operative leder.

Det har snødd i fjellet det siste døgnet, og det meldes snø framover, så det er ikke sikkert det er så lett å se hvor det er åpent vann, advarer Kulseth.

Skredfare

Samtidig advarer han mot skredfare. Fortsatt fins det snøfonner enkelte steder i fjellet. Og kommer det en halvmeter nysnø og litt vind den nærmeste uka, blir disse ihvertfall ikke mindre. Dermed handler det om å følge med hvor man går og unngå parti med farlige snøfonner.

–Stort sett er folk flinke i påskefjellet. Når vi tenker på hvor mye folk som er ute i påsken, har vi heldigvis ikke altfor mye å gjøre, sier Robert Kulseth.