– I grisgrendte strøk er dette helt klart en tjeneste som har livets rett, spesielt utenfor sentral strøk. Oppdraget blir kjørt etter bestillingen og vi unngår å kjøre unødvendige kilometer, sier Stein Andersen, avdelingsleder i Nettbuss.

Forhåndsbestilling

I august 2015 ble bussrutene i Skatval, Lånke og Skjelstadmark lagt om til bestillingstransport.

Bestillingstransport er en tjeneste med kollektivtransport fra dør til dør med forhåndsbestilling inntil rundt en time før ruten går.

Minibuss har fast rutetid og tar avstikkere for å hente passasjerer der de ønsker å bli plukket opp.

– Vi får veldig gode tilbakemeldinger fra de som benytter seg av tilbudet. Flere passasjerer bruker tilbudet når bussen henter og bringer i deres område, sier Jostein Eidem, som er en av sjåførene som kjører bestillingstransporten.

Busstakst

I Stjørdal kjører Nettbuss bestillingstransporten med buss. I andre kommuner i Nord-Trøndelag kjører taxi, minibuss og buss tilsvarende ruter.

– Tjenesten er åpen for alle. Man betaler vanlig busstakst for å kjøre fra dør til dør, med T:kort, elektronisk klippekort eller periodekort, sier Andersen.

Servicetransport

I Stjørdal går det bestillingstransport til og fra Skatval to dager i uka, Lånke to dager i uka og Skjelstadmark en gang i uka.

Stjørdal kommune har signalisert fylket om at de gjerne ønsker et større tilbud.

– Rutene er lagt opp så folk kan gjøre ærender, dra på kafe eller gjøre andre ting i sentrum, sier Eidem.

Avdelingsleder Andersen forklarer at avreisetidspunktene er tilpasset slik at passasjerer kan reise videre med både buss og tog.

– Kommer oss ut

Bladet møter tre venninner som bestiller seg plass på bussen til og fra Lånke fast to ganger i uka.

– Vi er med hver gang så fremt vi ikke er syke. Det er et bra opplegg. Vi hadde ikke reist så ofte til sentrum om vi måtte reist med drosje. Det er klart det er viktig at vi kommer oss ut og til byen for å handle og være sosiale på kafé, sier de tre.

De er enige i at de får bra service fra sjåførene.

God kontakt

Eidem sier det er givende å være sjåfør i ruter der man blir godt kjent med enkeltpassasjerer og yter en annen type service enn vanlige ruter.

– Vi er noen få som kjører disse rutene. Vi får god kontakt med de som benytter seg av tilbudet. Det er annerledes enn å kjøre rutebuss og krever litt andre egenskaper hos sjåførene, sier Eidem.

– Jungeltelegrafen går tydeligvis. Over tid er det blitt flere og flere som benytter seg av tilbudet. Sjåførene forteller også at de får veldig mange gode tilbakemeldinger, sier Andersen.

Humor

Praten går lett mellom sjåfør og passasjerer på vei fra Lånke til sentrum.

– Det er veldig bra stemning til og fra alle grendene. Jeg gleder meg alltid til å kjøre bestillingstransport, sier Jostein Eidem.