UDI, Stjørdal kommune og driftsopratør for Stjørdal Mottaksdrift, Hero Norge, holdt informasjonsmøte i forbindelsen med oppstarten av det ordinære asylmottaket i Stjørdal.

– Jeg ser på det antallet som er her. Har dere noen spesielle spørsmål dere ønsker å få besvart, spør seniorrådgiver Berit Tyldum i UDI.

UDI, Stjørdal kommune og Hero Norge stilte mannsterke. Det var cirka like mange av dem som møtte opp til informasjonsmøtet om det nye mottaket som åpnet 1. juni.

Naboer ba om informasjon

Av de rundt 15 fremmøtte, var det flere naboer til boligene Hero leier til å bosette asylsøkere i. De som tok ordet var kritiske til at de ikke har blitt varslet på forhånd før mottaket er i drift.

– Hos UDI gir vi informasjon til ordfører og rådmann i kommuner i det vi får høre at noen ønsker å starte opp et mottak i kommunen. Det er driftsoperatøren som gir informasjon til naboer og andre, sier Tyldum.

Distriktssjef hos Hero Norge, Arnfinn Nordbø, forklarer at de gjør en avveining om når de går ut med informasjon.

– Vi leier vanlige boliger på det private markedet der asylsøkerne skal bo. Det er ingen krav om nabovarsel når vi ikke må søke kommunen om bruksendring. Vi vet vi får kritikk om vi ikke gir ut informasjon i forkant. Hva endrer seg om vi gir informasjonen to uker før, spør Nordbø.

Han forteller driftsoperatøren også har fått på plass mange kontrakter i løpet av de siste dagene, slik at stedene ikke har vært klare før like før 1. juni.

– Om jeg går ut med et varsel fordi familier flytter inn i vanlige boliger, høres det ut som en advarsel som ber naboer passe seg. Vi vil ikke bidra til å være en skremselskilde om asylsøkere. Erfaringene er gode. Det eneste naboer klager over er at asylsøkerne som bor i vanlige hus bruker litt tid på å lære seg systemet med å sette ut søppelkassene de første ukene, sier Nordbø.

– De må bo et sted

UDI presiserte i møtet at Norge har et lovpålagt ansvar til å ta imot mennesker som kommer til landets grenser og ber om beskyttelse.

Tyldum forklarer at de som søker om beskyttelse kalles asylsøkere frem til de får søknaden sin behandlet.

– De som får søknadene sine godkjent, er flyktninger og bosettes. Det er et nasjonalt ansvar å gi flyktninger og asylsøkere et sted å bo, sier Tyldum.

Nordbø spør om ønsket om å få mer informasjon er å prøve og påvirke og stoppe at asylsøkere skal bo i nabolaget.

– Hvis målet med å få informasjon tidlig er å ha mulighet til å påvirke og stoppe at asylsøkere skal bo her. Om alle gjør det, hvor skal de bo? De må bo et sted, sier Nordbø.

Uklart når de første kommer

Fra 1. juni er Hero klare til å ta imot 75 asylsøkere i rundt 20 boliger i sentrumsnære strøk i Stjørdal.

Foreløpig er det ikke klart når de første asylsøkerne kommer. Det er det UDI som bestemmer.

– Jeg tror det vil ta litt tid, sier Rune Vordahl, regiondirektør i UDI Midt-Norge.

De tilhørende fikk høre at mottaksstarten er gradvis, og mottaket skal stå klart til å ta imot 150 personer fra 1. juli.

Både mottaksleder Eli Storsand og Nordbø ønsket alle som vil hjertelig velkommen til å besøke asylmottaket så fort de første flytter inn.

– Jeg håper naboer tar seg tid til å bli kjent med dem. Vi ønsker alle velkommen inn på kontoret og til se hvordan de bor, sier Storsand.

Vil bidra

Flere i forsamlingen tok ordet og spurte hvordan de kan bidra til at asylsøkerne som kommer blir best mulig integrert, og har det fint i Stjørdal.

– Jeg registrerer at flere ønsket å bidra, og tok ordet for å si det. Det lover godt, sier Tyldum.

– Det er helt forståelig at det er litt skepsis i begynnelsen. I Hero er det generelt mer støy når et mottak slutter enn når det kommer, sier Arnfinn Nordbø.