Konkurransen er for de beste skytterne som fyller 18 år i år eller som er født tidligere enn i 2017. Riflelaget sikret seg finaleplass under et kvalifiseringsstevnet i Sverige sist vinter. EYL er en lagkonkurranse for luftpistol- og luftrifleskyttere i alderen fra 14 år til 18 år. I finalen deles lagene inn i to grupper på fire lag hver. Lagene i hver gruppe møtes i dueller, og nummer en og to i hver gruppe går til gull- og bronsefinale. De to andre deltakerne på det norske juniorlaget i Osijek er Vegard Nordhagen fra Elverum og Tonje Engevik fra Stord. Begge elever ved Norsk Toppidrettsgymnas (NTG) i Kongsvinger.

Nasjonene

– De øvrige finalenasjonene er Frankrike, Italia, Kroatia, Russland, Serbia, Sverige og Ungarn. Hvem vi møter avgjøres etter loddtrekning, sier Ragnhild Haugen som skal ha med seg de nye hjemmestrikka luggene hun fikk av tanta si i kofferten til Osijek. Byen ligger omtrent tre timer i bil øst for hovedstaden Zagreb. Ikke så langt unna grensa til Serbia i øst og Ungarn i nord.

Gode lugger

– Det er kjempegode lugger tante har strikka. Har også fått lugger tidligere av henne, sier 18-åringen som kryper seg sammen i en stol foran en av de mange treningsøktene hun gjennomfører i skytehallen ved Meråker videregående skole. Og tanta heter Birgit Botnan, er fra Meråker og har blant annet jobbet som kokk for det norske skiskytterlandslaget.

På vei opp

– Er skyteformen bra?

–Den er i hvert fall på vei oppover. Har skutt mye denne uka og skal skyte en del de første dagene i skolens høstferie, sa 18-åringen torsdag i forrige uke.

–Så skal jeg legge bort rifla noen dager i forkant av konkurransen neste helg. Da regner jeg med at toppformen vil være på plass i Kroatia, sa Ragnhild. Litt internasjonal erfaring har hun skaffet seg. Hun deltok nemlig i verdensmesterskapet i skyting i Tyskland i sommer i tillegg til kvalifiseringsstevnet i Sverige til neste ukes konkurranse i Kroatia.

Mamma og pappa

Hun skal ha med seg mamma Irene og pappa Ludvig som heiagjeng på tribunen. Meråkerjenta representerer Meråker Idrettsgymnas Rifle (MIR) og hun er i gang med det første av to år for å få gjennomført det tredje skoleåret ved skytelinja ved den videregående skolen.

–Jeg har kjemi og norsk ved skolen. I tillegg har jeg biologi som privatist, sier Ragnhild.

16 elever

Det er 16 elever på tre forskjellige trinn som går på skytelinja ved skolen i år. Og det er stjørdalingen Knut Bakken og tidligere elev og rifleskytter ved skolen, nordmøringen Marte Torvik, som er hennes skytelærere. Også Torvik bor i Stjørdal. Hun leier nemlig leilighet hos Knut Bakken og familien. Og nettopp Bakken lar seg imponere av Ragnhild Haugens skyteprestasjoner.

–Den som trener mest og riktigst blir som oftest best, sier Knut Bakken og levner ingen tvil hvem han mener på.

Falt av hesten

Ragnhild Haugen har mer enn skyting og skole på timeplanen. I helgene jobber hun ved en bensinstasjon i hjembygda og i sommer jobbet hun ved Rypetoppen Adventurepark i Teveldalen. Hun har også ansvaret for en islandshest som hun for øvrig falt av i stor fart i sommer på en ridetur langs den gamle stordalsveien.

–Heldigvis hadde jeg hjelm på. Den gikk i stykker og i tillegg fikk jeg meg en smell i ryggen, sier hun.

Musiker

Ragnhild Haugen driver også på med musikk og det er tverrfløyte som er hovedinstrumentet.

–Hadde nok starta på musikklinja ved Ole Vig videregående skole i Stjørdal hvis det ikke hadde blitt skytelinje i Meråker, sier hun. 18-åringen spiller i Ælgligaen i hjembygda og hun håndterer også ukulele, trekkspill, torader og trekkspill. Hun har sansen for folkrock, men på spillelista når hun trener er det alt mulig.

Lite klassisk

– Men lite klassisk musikk, sier Ragnhild Hauge. Som om det ikke skulle være nok med skole, skyting, musikk, hest og to jobber. Hun er også er russepresident ved Meråker videregående skole. Selvfølgelig.