–Stjernestøv, elektrisk magi og den usynlige verden! Vi skal lete etter meteoritter, dyrke bakteriekulturer og leke med matte og naturfag, sier Emilie Wilberg i Forskerfabrikken.

I år holder Forskerfabrikken sommerskole i alle landets fylker, og da kommer de til Stjørdal for første gang.

Ikke vanlig skole

Sebastian Holdahl og Kaisa Tørum Amdam går begge i 6. klasse. De har vært med på kurs med Forskerfabrikken tidligere, men da har de måttet reise til Trondheim, Frøya eller andre steder. I sommer trenger de ikke reise lenger enn til Halsen skole.

–Jeg var med på sommerskolen i Trondheim i fjor. Barna sier de ikke synes det er som vanlig skole. Dette er en annerledes sommerskole, der vi gjør masse eksperimenter for å vise at realfag er gøy i praksis. Det gjør også at mange får med seg og husker mye mer av teorien, sier Wilberg.

Realfag som hobby

Wilberg sier det er enkle grep som skal til for at barn blir kjempeinteresserte i forskning og realfag.

–Jeg vil bli forsker når jeg blir stor. Det morsomste med forskning er å prøve ut nye ting og finne ut ting ingen andre vet, sier Amdam.

Hun er blant de mange barna Wilberg sier har realfag som hobby, litt som idrett eller musikk på fritiden.

–Jeg synes det blir litt lite forskning i naturfagen på skolen, så jeg gjør mer hjemme også, sier Holdahl.

Skikkelig store såpebobler

Først litt teori om volum og hvorfor det er viktig å prøve seg frem til å finne den beste oppskriften.

Så er det frem med litermål, vann, Zalo og glyserol.

–Glyseroll-molekylene legger seg mellom vannet og såpemolekylene så vannet i såpebobla ikke fordamper med en gang og bobla sprekker, forklarer Wiberg.

Så prøver de unge forskerne seg frem for å finne hvilken teknikk man bør bruke får å få boblene til å bli store og ikke sprekke når de løser seg fra boblemakeren.

–Det morsomste med å forske er å finne svarene, sier Holdahl.

–Vi har allerede 13 påmeldte. Det er 22 ledige plasser igjen. Femte til syvendeklassinger er energiske og nysgjerrige. Årets tema for sommerskolen er veldig spennende, sier Emilie Wilberg.