Det er kanskje ikke så rosenrødt å være ungdom i Meråker som man kan få inntrykk av. Denne uken fikk kommunestyret presentert et dokument om folkehelse. Dette dokumentet gir et mer negativt bilde av ungdomsmiljøet i kommunen enn det mange meråkerbygger kanskje liker å tro.

Tallene er hentet fra Ungdataundersøkelsen, som ble gjennomført blant ungdomsskoleelevene i Meråker våren 2015.

Alkohol

Dokumentet sier blant annet dette:

Ungdomsskoleelever i Meråker er langt mindre fornøyd med lokalmiljøet enn gjennomsnittet for hele landet. Rundt halvparten av elevene i ungdomsskolen er ikke fornøyd med lokalmiljøet.

Bare en liten andel, sju prosent, mener det er nok lokaler for å treffe andre unge, de aller fleste er misfornøyd med kollektivtilbudet, og knapt 40 prosent syns at Meråker har et godt kulturtilbud.

Samtidig drikker ungdomsskoleelever i Meråker mer enn jevnaldringene om vi ser hele Norge under ett, om man skal tro tallene. Undersøkelsen Ungdata sier at 24 prosent av ungdommen i ungdomsskolealder har vært beruset minst én gang det siste året.

I Norge som helhet oppgir 15 prosent at de har vært fulle det siste året.

Samtidig har 11 prosent av Meråker-ungdommen svart at de får lov av foreldrene å drikke alkohol.

Sammensatt

– Jeg har ingen forklaring på hvorfor det er slik. Men det er neppe bare én enkelt årsak, sier Kari Jørgensen, folkehelsekoordinator i Værnesregionen.

Hun sier at Meråker skiller seg ganske klart ut fra tilsvarende tall for både Nord-Trøndelag som helhet og landsgjennomsnittet. Også i de andre kommunene i Værnesregionen er ungdommen mer fornøyd med lokalmiljøet enn ungdom i Meråker.

– Dette er data som er samlet inn. Vi må forholde oss til dem slik som de er og prøve å følge opp. Men noe av problemet er at den ikke sier noe om hva ungdommen er misfornøyd med, sier ordfører Kari Anita Furunes.

– Tallene vil være viktige data i alt det vi gjør og planer som vi arbeider med. Samtidig er det viktig at vi i Meråker har politi som kan drive forebyggende arbeid, sier ordføreren.

Ny undersøkelse

Ungdataundersøkelsen, som mange av tallene er hentet fra, ble gjennomført i Meråker våren 2015, før den nye Røde Kors-kafeen for ungdom ble etablert sist sommer.

Våren 2017 blir det gjennomført en ny ungdataundersøkelse i hele Nord-Trøndelag, inkludert Meråker. Da får man nye tall å sammenligne med.