– Daværende miljøminister Erik Solheim ga hver kommune et ekstra nasjonalt ansvar for en rødlistet art i 2008. Stjørdal fikk et nasjonalt ansvar for storsalamanderen, sier biolog Jon Kristian Skei.

SMIL-støtte

Ivar Stokkan vurderte å lage en dam på gården i Lånke.

– Jeg er naturinteressert og interessert i biologi. Jeg tenkte det ville være trivelig med et vannspeil og viste at det var mulig å få SMIL-midler for tiltak for biologisk mangfold, sier Stokkan.

Derfor tok han kontakt med Skei for å høre hva som skulle til for å få flytte storsalamandere, som er en rødlistet og sterkt beskyttet art.

– Vi søkte om å få hente ti hanner og ti hunner for å etablere et nytt felt med storsalamander i den nye dammen. Det er første gang man har flyttet storsalamander til en ny dam i Trøndelag, sier Skei.

Miljøansvar

Stokkan jobber til daglig ved landbrukskontoret hos fylkesmannen samtidig som han har et småbruk.

– Det er veldig overkommelig for de med litt rom rundt seg for å anlegge en fin dam med ganske små midler. Det går an å kombinere mangfold og matproduksjon på en god måte, sier han.

Håper andre vurderer

Skei forteller at Nord-Trøndelag er det nordligste stedet i verden der det finnes storsalamander. Stjørdal er det nordligste bastionen med betydelige forekomster.

– Stjørdal kan være stolt av storsalamanderen. Det er plass til salamanderkunst på veggen i Kimen for eksempel, sier Stokkan.

Han håper andre vurderer å anlegge sine egne salamanderdammer.

– Storsalamanderen er en paraplyart. Den beskytter mange andre truede arter som biller mot andre rovdyr. Her kan man virkelig gjøre noe for det biologiske mangfoldet, sier Jon Kristian Skei.

Prikkemønsteret på en storsalamander er som et fingeravtrykk. Her dokumenteres en av hunnene flyttet til den nye dammen. Foto: Jon Kristian Skei. Foto: Foto: Jon Kristian Skei.