–Hvordan det er å være mottaksleder for to mottak? Det er et vanskelig spørsmål. Jeg vet ikke enda. Jeg har bare vært det i noen dager, og det er litt spesielt i oppstarten av et nytt mottak, sier Eli Storsand i Hero.

Hun har vært mottaksleder for mottaket for enslige mindreårige på Fossen i Meråker siden oppstarten i fjor.

Nå blir hun også mottaksleder fra oppstarten av Stjørdal Mottakssenter, det ordinære asylmottaket i Stjørdal.

Åpning og jubileum samme dag

1. juni er det et år siden mottaket for enslige mindreårige på Fossen startet. Det er også oppstartsdatoen for det desentraliserte mottaket i Stjørdal sentrum.

–Etter et år er driften i Meråker solid. Vi har svært gode rutiner, og lærer opp medarbeidere for andre mottak. For meg var det en ny erfaring å arbeide med enslige mindreårige flyktninger. Det er døgnkontinuerlig drift, og helt andre forventninger enn til et ordinært mottak, sier Storsand.

Mottakslederen har jobbet i asylmottak i Meråker siden 2007, først som barnefaglig ansvarlig og deretter i mange andre roller før hun ble mottaksleder.

Kjøpmannsgata 1 som base

Administrasjonen til mottaket skjer fra Kjøpmannsgata 1. Der vil blant annet resepsjonen og postmottaket ligge, i tillegg til informasjonsrom og kontorer.

–Kjøpmannsgata 1 blir et møtested. Hit vil også beboerne komme for å motta utbetalinger og få hjelp til ulike gjøremål, sier Storsand.

Lære å leve norsk

Beboerne skal flytte inn i ulike sentrumsnære boliger, i en såkalt desentralisert struktur. Det ser mottakslederen på som utelukkende positivt.

–Målet er at de skal greie seg best mulig selv. Et desentralisert mottak legger til rette for at de kan leve livet tilnærmet normalt. Det er virkelig et gode at de er del av nabolag. Det er kjempeviktig i denne fasen av livene deres. De lærer å leve norsk, sier Storsand.

–Bli kjent med dem

Mottakslederen sier oppgaven til asylmottaket er å gi beboerne informasjon og veilede dem. Hun sier erfaringen hennes er at asylsøkerne er veldig innstilt på å planlegge fremtidene sine og, bygge livene sine med mål og drømmer.

–Bare ordet asylsøker er ganske belastende. Mange kjenner ikke så mye til hva som skjer i et asylmottak. Mange som kommer inn i mottaket i Meråker kommer ut med et helt annet syn på hvem beboerne er. Bli kjent med dem, sier Storsand.

Hun sier det viktigste i et mottak er å formidle informasjon, både til de som skal bo der, og samfunnet rundt.

–Vi må si ifra om forventingene våre, og forklare hvordan det norske samfunnet fungerer. Man kan ikke forholde seg til noe man ikke vet om, sier Storsand.

Ankomst i juni

Mottakslederen sier de første asylsøkerne kommer i begynnelsen av juni, men at det er for tidlig å si hvem de er og hvor de kommer fra. UDI har 75 plasser til disposisjon fra 1. junii.