–Banen er fantastisk. Nordmenn er et patriotisk publikum. Jeg kommer for å vinne. Førsteplass er «roligt» andre- og tredjeplass er ok. Fjerde og nedover er egentlig verdiløst, sier Mattias Ekström.

Svensken vet hva han snakker om. Han har vunnet de tre foregående rundene i Storbritannia, Belgia og Tyskland. Han leder VM sammenlagt så langt.

Petter Solberg på hjemmebane

– Det som teller er hvem som vinner VM totalt ved enden av sesongen, sier Petter Solberg.

Han er den eneste andre føreren enn Ekström som har stått øverst på podiet og sprutet sjampanje i Rallycross-VM i år. Solberg vant den første VM-runden, som gikk i Portugal.

–Det er størst å vinne VM-runden på Lånkebanen og den etter på Höljesbanan i Sverige. Jeg er den eneste som har vært i alle de fire finalene så langt i år. Jeg kjører for å vinne. Det er spesielt å vinne på hjemmebane, sier Solberg.

Han er nummer to i sammendraget etter fire av de tolv VM-rundene er unnagjort.

To nordmenn

Hjemmepublikummet rundt Lånkebanen har enda et hjemmehåp i tillegg til publikumsfavoritten Solberg.

Det er den unge og lovende rallycrossføreren Andreas Bakkerud.

–Jeg har varmet opp med å kjøre opp og ned Trollstigen med Ken Block, en av de store legendene. Det bråker i begge ender av bilen og føles godt, sier Andreas Bakkerud.

Bergenseren har med seg 300 bergensere til Lånkebanen.

–Det er utrolig gøy å få kjøre VM-runde på hjemmebane. Det kommer mange kjente og det er mange jeg kommer til å slå av en prat med. Jeg er spent på om vi greier å knuse publikumsrekorden fra i fjor og få over 25.000 innom i år, sier Bakkerud.

Loeb uten seier

Sebastien Loeb er med i rallycross-sirkuset for første gang i år.

–Flere biler kjører samtidig. Dette er det første året jeg er med. Det er en overgang, sier franskmannen.

Den nidoble verdensmesteren i rally har vært Solbergs rival tidligere. Det virker som han tar overgangen fra rally til rallycross raskt. Han er nummer fire i sammendraget. Han sier han kjører for å ta sitt tiende verdensmesterskap i ulike bilsportgrener, kanskje i år, kanskje til neste år.

Beste arena i fjor

I fjor ble Lånkebanen kåret til den beste VM runden av samtlige. Det er forbundet som kårer vinneren, og de er strenge. For eksempel fikk mediesenteret i fjor to trekk: resultatene lå ikke i plastmapper, og et barn ble observert i pressesenteret: pressesjefen for arrangementets sønn som lette etter sin far.

–Alt skal være perfekt for å bli kåret til den beste runde, både på selve banen, og ikke minst for publikum rundt. Det er en kjempeinnsats de frivillige legger ned for å få det til. Stjørdal skal være veldig stolte av dette arrangementet. Jeg lover fest og spenning for alle selv om de ikke i utgangspunktet er bilinteresserte. Å jeg gleder meg, sier Petter Solberg.

Burning så det ryker