Lotten fra Hegra Festning er død

Anne Margrethe Strømsheim, kanskje bedre kjent i Stjørdal som ”Lotten fra Hegra Festning" døde mandag i Bærum hvor hun bodde, nær 95 år gammel.

HEDERSKVINNE: Lotten fra Hegra festning, Anne Margrethe Strømsheim, under en tilstelning på festningen 2001

HEDERSKVINNE: Lotten fra Hegra festning, Anne Margrethe Strømsheim, under en tilstelning på festningen 2001 (Foto: )

DEL

– Hun gjorde en fantastisk innsats for soldatene på Hegra Festning i aprildagene 1940. Hun har fått Kongens Fortjenstmedalje i gull, for denne innsatsen sammen med flere andre utmerkelser og medaljer. En solid dame har nå gått bort, sier Per Wold, leder for foreningen Hegra Festnings Venner.

Frivillig

Wold forteller til lokalavisa at Strømsheim, som er fra Trondheim, meldte seg frivillig til tjeneste på Hegra Festning under krigsutbruddet i 1940. Her ble hun fram til overgivelsen av festningen 5. mai sammme år, og hadde da lagt ned et formidabelt sanitetsarbeid blant soldatene.

– Hun fikk relativt raskt navnet ”lotten" på Festningen, sier Wold.

– Hvor ble det av henne etter overgivelsen?

– Alle på festningen ble satt frie, også Strømsheim. Men slik jeg kjenner til det ga hun ikke opparbeidet mot mot okkupanten. Hun deltok i illegalt arbeid, sier Wold. Det er skrevet mye om ”Lotten fra Hegra".

Festningsvenn

Strømsheim har etter krigen vært en ekte venn av Hegra Festning. Bare for noen år siden var Wold og ordføreren i Stjørdal hjemme hos Strømsheim for å ta imot hedersmedaljer og utmerkelser hun fikk for sin innsats, og som hun da ga til festningsmuseet i Hegra. Mange besøk har hun gjort til festningen, senest i 2004.

– Krigsveteranforeningen Hegra Festning 1940 ble lagt ned for noen år siden, fordi det tynnes ut i rekkene. Etter Strømsheims dødsfall er det få tilbake, sier Wold

Veteranene fra Hegra Fesrtning har en egen fane. Wold regner med at Hegra Fesrtnings venner vil være representert i begravelsen, og at fanen da også vil være med.

Artikkeltags