Nektet å møte opp til militæret

Stjørdalsungdommen nektet å møte opp til førstegangstjeneste. Nå blir han straffet.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto. (Foto: )

DEL

Stjørdalingen er en av de siste i Norge som blir straffet for å nekte militærtjeneste.

Mannen som er i begynnelsen av tjueåra var innkalt til førstegangstjeneste på Sessvollmoen i januar i år. Men han stilte ikke.

Betinget fengsel

Dermed ble han anmeldt av Forsvaret og siktet etter den militære straffeloven. De som unndrar seg militærtjeneste og ikke har gyldig grunn, skal i utgangspunktet straffes med ubetinget fengsel.

Ungdommen forklarte i retten at han egentlig er pasifist av natur. Han lot imidlertid være å søke om sivil tjeneste fordi han mener at den sivile tjenesten bare er en slags forlengelse av den militære tjenesten. Det varslet han Forsvaret om i brev i fjor høst.

Stjørdalingen ble dømt. Men han slipper fengsel. Årsaken er at hele vernepliktsordningen i Norge er under omlegging. Dommen ble betinget fengsel i 90 dager.

Uenige om straffen

Dommen ble avsagt under dissens. To av dommerne stemte for at stjørdalingen skulle slippe å sone, en av dommerne ville ha strengere straff etter gammel ordning.

Flertallet i retten peker på at hele vernepliktsystemet er i ferd med å bli lagt om. Siviltjenesten avvikles i løpet av dette året og det er bare noen tusen som blir innkalt til førstegangstjeneste hvert år.

Mange ungdommer slipper unna både militær og sivil tjeneste. Og Forsvaret vil bare ha de kandidatene som er motiverte.

Artikkeltags