IL Varden Meråkers andrelag var ett av 15 lag som fikk tre minutters tidsstraff etter NM-stafetten i langrenn. Meråkerklubben følte det var urimelig og anket. De fikk medhold og får dermed beholde den flotte sjuendeplassen.

Overraskelse

Det konkluderte Norges Skiforbunds ankeutvalg med da de møttes for å behandle ankene til IL Varden Meråker, Heming, Rindal og Kjelsås. Samtlige fire fikk gjennomslag for sine anker og fører dermed til at det blir en ny offisiell resultatliste.

Vardens toerlag får allikevel beholde sin sterke plassering. Mats Iversen, Thomas Albertsen Dahlen og Truls Torvik sto for en av de største overraskelsene i mesterskapet da de plasserte seg blant de ti beste.

- Både Mats, Thomas og Truls gikk sitt beste løp for sesongen i NM-stafetten. Det var nok en større prestasjon av de å bli nummer sju enn det var for damelaget å ta sølv og vårt herrelag å bli nummer fem. Jeg velger å si fem selv om vi på resultatlista figurerer på fjerdeplass. I mine øyne er det Henning skilag som staket inn til fjerdeplass og fikk tidsstraff som var beste nordtrønderske lag. Jeg har lite til overs for det som skjedde i Tromsø, sier Ole Morten Iversen.

Var opprørt

Den tidligere landslagstreneren og erfarne treneren på skigymnaset i Meråker, legger ikke skjul på at han var opprørt over den behandlingen som Vardens andrelag og 14 andre herrelag fikk etter at stafetten var over. Iversen mener skiforbundet har seg selv å takke for at stafetten ble en aldri så liten parodi og vil bli husket for det som skjedde på juryrommet etter at alle hadde gått i mål.

Han hevder det ble lagt til rette for staking når løypa var så lite kupert.

- Det er nå en gang slik at de nest beste staker når de beste gjør det. Dermed legger de som ikke er fullt så sterke og kanskje ikke har de samme forutsetningene også opp til det. Spesielt når forholdene ble som de ble. Det er ifølge regelverket lov til å gjøre retningsendringer. Jeg har sett på video og TV-bildene at det er noen som gjør to kraftige som går fri. Flere av de som tok fikk tidsstraff foretok fire små. Spørsmålet er om det er verre, sier Iversen.

Trist for sporten

Meråkerbyggen synes det er trist for langrennssporten at juryen og skiforbundet bruker NM-stafetten til å statuere et eksempel. Ole Morten Iversen har i likhet med mange andre et sterkt ønske om at klassiskteknikken skal bestå. Han mener det er bedre å legge til rette for det gjennom tøffe nok traseer enn å gjøre som i Tromsø.

Han har forståelse for at juryen må gjøre jobben sin. Men at det går an å bruke sunn fornuft når det er så spesielle og vanskelige forhold som det som var tilfelle i en forholdsvis flat trasé i Tromsø.

- Jeg tror det ville hatt en like stor preventiv virkning å kalle de lagene som fikk tidsstraff inn på juryrommet. For så å gå gjennom bildene sammen med de for å vise at dette er i grenseland og strengt tatt ikke er tillatt. Juryen kunne ha gitt de et gult kort. Så får det være en lærepenge for skiforbundet som i fremtiden bør legge stafettene til traseer hvor det er flere som går diagonalgang og færre som staker, sa Iversen som opplevde at klubbens hans hadde tre stafettlag blant de sju beste i NM. Det var det ingen andre som hadde.