Marit Valstad har drevet med hest siden hun kunne gå, og har tilbrakt mye tid på farsgården i Skatval, som søskenbarnet Lena Valstad nå driver. Der står tre av familiens tre kaldblodshester oppstallet. Den fjerde har pappa Morten og datteren Marit stående på Jonsvatnet. Nå tror traventusiasten at hun blir i Norge.

– Det er planen, men man vet aldri, smiler hun.

Reiste ut i 2006

Siden 2006 har Marit Valstad bodd for det meste på den andre siden av Atlanterhavet.

– Jeg kom hjem for noen uker siden etter nesten tre år ved treningssenteret Classy Lane utenfor Cambridge i Ontario i Canada. Sist gang jeg var hjemme var ved juletider, sier Marit Valstad.

Monté

I Canada fikk Valstad mye av æren for utbredelsen av travridning, eller monté som det heter på fagspråket. Grenen går i korthet ut på å ri travhester, og i Frankrike er monté omtrent likestilt med tradisjonelle travløp.

– Jeg begynte på Leangen travbane i Trondheim da Monté startet der, men vi hadde ingen til å veilede oss. Det samme skjedde i Canada, men ettersom jeg hadde bakgrunn fra monté i Norge kunne jeg hjelpe til, sier hun.

Tok av

Monté tok etter hvert av i Canada.

– Interessen er stor, men situasjonen er litt lik som den var i Norge. Mange mente at man ikke skal ri travhester, men for mange hester er det bare en fordel. De aller fleste travhestene kan konkurrere i monté, og noen yter bedre med en person på ryggen enn med vogn, sier hun.

Andreplass

Marit Valstad bor og jobber i Trondheim, hvor hun er lærer ved Solbakken skole på Jonsvatnet. Mesteparten av fritiden brukt på hestene som familien råder over. Under sommerkjøringen på Lånke travbane for 14 dager siden stilte hun og pappa Morten opp med Gjerv Mohita, noe som endte med en andreplass. Forskjellene mellom travsporten i Canada og Lånke Travbane er stor.

– Banen her er om lag en tredjedel av det jeg er vant til, været er kaldere og miljøet mye mindre, men det er kjempemoro å være tilbake, sier Marit Valstad.

Marit Valstad eier sammen med pappa Morten Valstad fire kaldblodshester.