Triumfen viser at Sundby er tilbake for fullt. Ikke bare knuste han Halfvarsson i søndagens 15 kilometer i klassisk stil, men Røa-løperen tok også fra svensken sammenlagtledelsen i verdenscupen.

Sundby var svært preget da han var i mål. Han klarte ikke helt å holde igjen tårene.

– Dette er veldig emosjonelt. Jeg har hatt en tung høst, men prøvd å holde fokus på det jeg skal gjøre. Dette betyr veldig mye for meg, sa Sundby til NRK.

Halfvarsson hadde godt over 40 sekunder å gå på ned til flere av de norske langrennskanonene, men svensken slet tydelig med glipptak og klarte ikke å holde unna. Til slutt endte han på femteplass.

– Vi ble en stor gruppe som jaget Calle. Han så veldig sterk ut de fem første kilometerne, og vi tok ikke mange sekundene på ham. I langbakken på andrerunden så vi at han begynte å slite og hadde dårlig feste, forklarte Sundby.

Klæbo imponerte

Kometen Johannes Høsflot Klæbo tok en sterk annenplass. Unggutten var i mål 2,3 sekunder bak Sundby. Finske Matti Heikkinen ble nummer tre, mens Emil Iversen tok fjerdeplassen.

– Dette føles helt rått. Jeg var på felgen lenge der, men på slutten er det noe som kobler inn og gjør at du glemmer det, sa Klæbo til NRK.

Sundby startet jaktstarten 50 sekunder bak Halfvarsson. Etter 7,2 kilometer tok han og en stor forfølgergruppe opp jakten for alvor. Avstanden minsket fort, og med fire kilometer igjen var svensken tatt igjen.

– Jeg gikk tøft opp langbakken i runde to. Det syntes ikke de andre bak meg var så veldig gøy. Jeg ønsket å riste av så mange som mulig. Jeg følte jeg måtte gå fra stadion og ut etter runde tre. Jeg kommer sikkert ti å være stiv i beina helt til fredag, sa Sundby.

Northug sto over

Mot slutten ga Sundby gass og fikk en luke til konkurrentene. På oppløpet ble forspranget redusert, men Røa-løperen hadde god kontroll.

Seieren var Sundbys første i vinter. Alt tyder på at 32-åringen har trent svært godt til tross for turbulente måneder i kjølvannet av astmasaken.

Petter Northug sto over søndagens renn. Trønderen er ikke i form og vil jobbe med egentrening framover hjemme i Trondheim. Han går heller ikke verdenscuprennene i sveitsiske Davos neste helg.

Emil Iversen endte som nummer fire rett etter finnen Matti Heikkinen