Neste sesong er godt i gang for Markus Nordgård Fossland.

På den siste rankinglista til det internasjonale skiforbundet (FIS), offentliggjort 4. mai, troner Fossland øverst på listene for fartsdisiplinene utfor og super G mens han er på sjetteplass i storslalåm for utøvere født i 1999.

Europacuplag

Sist mandag var verdens raskeste alpinist i 18-årsklassen på plass ved strømningsteknisk laboratorium ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) på Gløshaugen i Trondheim hvor han gjennomførte tester i vindtunnelen. Også Henrik Røa fra IL Heming, Tomas Markegård fra Hemsedal IL og Stian Saugestad fra Grong IL fra europacuplaget i alpint deltok under testingen som ble ledet av Lars Morten Bardal og Ola Elfmark fra NTNUI og Robert Reid som er sport science ansvarlig for alpint i Norges Skiforbund (NSF). Til sted under testen var også Fosslands ene av tre trenere ved Oppdal videregående skole, Øyvind Haraldsen.

–Markus er en toppidrettsutøver og han oppfører seg som en, sier Øyvind Haraldsen som er imponert over det eleven har prestert denne sesongen.

Kult

– Dette var skikkelig kult. Men du verden så fryktelig varmt det var, sa Markus Nordgård Fossland etter å ha vært inne i vindtunnelen for aller første gang. Fem minutter med fullt utstyr som i en utforkonkurranse på vinteren sørget for at svetten kom fram både hos Markus og de tre av 10 utøvere fra europacuplaget for menn. Fossland er i ferd med å avslutte andreåret ved alpinlinja ved skolen på Oppdal.

–Den første testen i vindtunnelen var mest for å bli kjent med hvordan den fungerte, sa Markus Nordgård Fossland som brukte hele dagen på testing i vindtunnelen.

Skole og Ironman

Etter sesongavslutningen forrige helg, blir det å konsentrere seg om skole i noen uker framover etter en vinter på reisefot til og fra konkurranser og treninger. Men 18-åringen fra Stokkmoen i Stjørdal skal delta i en Ironman-konkurranse på Oppdal i dag sammen med klubbkamerat og sambygding Ivar Hembre og Karl-Erik Jøssund fra Saksvik som representerer trondheimsklubben Freidig. Også Hembre og Jøssund er elever ved skolen på Oppdal.

Mål

– Hva er målet med denne testen i vindtunnel, Robert Reid?

–Målet er blant annet å øke forståelsen for viktigheten av luftmotstand i alpint og faktorene som påvirker luftmotstand, sier Robert Reid. Under mandagens besøk i vindtunnelen gjennomførte de fire alpinistene individuelle tester av posisjoner og effekten det har på luftmotstand. Testene ble gjennomført og tatt opp på video og utøverne fikk raskt tilbakemeldinger fra Reid under testingen.

–Jeg er blant annet opptatt av betydningen av luftmotstand når en utøver kommer ut på en glidflate etter å ha kjørt ned et heng. 99,9 prosent av trenere og servicefolk mener at dårlige ski er årsaken til at utøvere mister tid når de setter seg ned i hockeystilling. Jeg mener at luftmotstand er årsaken. Det er dette jeg prøver å få forståelse for hos utøverne, sier Robert Reid.

Invitert

Det var de tre utøverne i fartsdisiplinene på europacuplaget som deltok under testene. Markus Nordgård Fossland er ikke med på europacuplaget, men ble spesielt invitert med av Robert Reid til samlingen på Gløshaugen.

–Hvorfor?

–Jeg ser på Fossland som et stort talent innen fartsdisiplinene. Han har hatt en god sesong samtidig som han bor i nærheten. Derfor var det ikke vanskelig å invitere ham med på denne samlingen, sier Robert Reid.