Under Malvikcupen stilte Malvik IL med tre lag i tiårsklassen for jenter, og totalt holder 20 jenter på med fotball i denne aldersgruppen.

– Fotball er kjempemoro, sier Julie Furuhaug Westby og Astrid Fjeld-Olsen, som begge spilte på Malvik J10s andrelag.

Duoen hadde akkurat avsluttet sin siste kamp i årets Malvikcup da Bladet møtte dem lørdag formiddag.

– Jeg husker ikke hvor mye vi vant i siste kamp, men vi vant 11-3 i den andre, smiler Furuhaug Westby.

Saken fortsetter under bildet.

Denne gjengen utgjorde Malvik ILs andrelag blant tiåringene under Malvikcupen. Fra venstre: Julie Furuhaug Westby, Astrid Fjeld-Olsen, Ylva Seljebø, Anine Kolsnes og Julie Mohn. Foto: Frank Skaufel

Begge er enige om at resultatene ikke betyr all verden.

– For meg er laget det viktigste, og miljøet blant oss spillere er kjempebra, sier Fjeld-Olsen, som i tillegg til å spille fotball, deltar på turn, dansing, golf og piano.

Jenter på fremmarsj

Jentene i Malvik ILs fotballavdeling blir tatt på alvor. Av de 20 lagene Malvik stilte med under Malvikcupen for de yngste, var halvparten jenter.

– Slik har det ikke vært tidligere. Andelen var nok mer 70-30 i guttenes favør, sier Aage Nordahl, turneringsleder for Malvikcupen og lagleder for J11 og klubbens juniorlag.

I år stiller Malvik med jentelag i alle klasser i det ordinære seriespillet.

– Vi har tidligere slitt med å stille juniorlag og seniorlag. Nå har vi ett damelag som spiller på laveste divisjon, men at vi har greid å stille med et seniorlag har betydning for rekrutteringen, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Aage Nordahl er turneringsleder i Malvikcupen. Foto: Frank Skaufel

Nordahl, som også sitter i klubbens fotballstyre, finner ingen bestemt årsak for hvorfor interessen blant jentene har tatt seg opp, men understreker at jentene blir tatt på alvor.

– Hos oss blir stiller de på like vilkår, med samme treningsmuligheter og utstyrspakker som guttene. Det har ikke alltid vært slik, sier han.

Stor foreldreinnsats

Runar Kolnes er lagleder for J10-satsingen i Malvik IL. Han berømmer foreldrenes innsats, og mener det er én av grunnene til at alderstrinnet teller så mange som 20 spillere.

– Vi har et ekstremt stort foreldreengasjement. De møter opp på trening og kamper, og har en avgjørende betydning for at miljøet blant jentene er så bra. Dessuten er trenerne flinke til å ta vare på alle spillere uansett hvilket nivå de befinner seg på, og hos oss får alle spille like mye, sier Kolnes.

– Hvordan skal dere greie å beholde dem?

– Vi har et stort fokus på å ha et godt miljø innad, og nylig var vi blant annet sammen og tittet på en Trondheims-Ørn-kamp i Trondheim, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

Runar Kolnes er lagleder for jentenes tiårslag i Malvik IL, og berømmer foreldrenes innsats for jentene. Foto: Frank Skaufel

Noen av jentene har også i vinter deltatt på Rosenborgs etter skoletid-tilbud én dag i uken.

– Da ble jentene hentet med taxi rett etter skolen og kjørt til Lerkendal, hvor de fikk sammen med andre jenter i området. I tillegg møtte de Rosenborg-stjernene i gangen, og det var kjempestas, sier Kolnes.

Nedgang i Malvikcupen

Lørdagens utgave av Malvikcupen var for spillere i alderen sju til ti år.

– Tidligere har vi hatt rundt 100 lag, denne teller 60. Konkurransen fra andre cuper er stor, men vi er svært glade for oppslutningen som gir et godt økonomisk bidrag til klubbkassen. Bare i dag regner vi med at 1.500 mennesker er til stede på Viksletta, av dem er 500 spillere, sier Aage Nordahl.

Turneringslederen trekker frem én klubb spesielt.

– Hommelvik stiller med fem-seks lag flere enn våre 20, og er klubben med flest lag i Malvikcupen. Vi er svært glade for støtten fra Hommelvik, sier han.