– Kommer det ikke en basishall snart så frykter jeg at Malvik blir en kommune der det bare er plass toppidrettssatsing innen hallidrettene, sier Trøa til Bladet. Grunnen til at hun mener det er at det da ikke blir halltid til andre enn utøvere som satser mye på sin idrett. De som holder på for moro skyld og som vil trene kanskje en eller to ganger i uka får ikke plass i hall.

Sammen med skole

– Men får vi bygd en basishall så vil den ta unna presset på de eksisterende hallene i kommunen, sier Vibeke Trøa som kan se for seg en løsning med basishall i forbindelse med planene om byggingen av en ny Vikhammer ungdomsskole.

–Her kan både ungdomsskolen og basishallen bygges, sier Trøa og peker ut over området der grusbanen på Viksletta ligger mellom Malvikhallen og Malvik videregående skole.

–Denne banen benyttes kun til parkeringsplass i dag. Og jeg har hørt at området også er et alternativ som tomt for den nye ungdomsskolen, sier hun.

230 utøvere

Vibeke Trøa er daglig leder for en klubb med 230 utøvere mellom 3 år og 23 år. Fylkeshallen ved Malvik videregående skole, Malvikhallen og gymnastikksalen ved Saksvik skole benyttes til treninger.

–De aller fleste treningstimene benyttes i fylkeshallen der det også er gode lagringsmuligheter. Men der må vi betale leie. Malvikhallen benytter vi til noen treninger, oppvisninger og konkurranser på grunn av tribunemulighetene, sier hun.

–En av de positive tingene med å leie i fylkeshallen er at den har forbud mot klister. Dermed er den ikke aktuell for håndball. Så håndballelevene ved den videregående skolen leier halltid i Malvikhallen, sier Vibeke Trøa.

I norgestoppen

Hun leder en klubb med en årlig omsetning på rundt tre millioner kroner. Klubben har utøvere som er helt i norgestoppen og den har 26 trenere på lønningslista.

–Trenerne våre blir ikke rike, men de har til lommepenger, sier den daglige lederen.

Inntekter

– Juleshowet og vårshowet er våre største inntekter. Ellers så fikk vi et pent overskudd av et barnekretsturnstevne. Mye av overskuddet brukte vi til å kjøpe nytt utstyr til en kvart million kroner, sier Trøa som opplever sponsormarkedet i Malvik som vanskelig.

–Enten er det vanskelig eller så er det vi i klubben som kanskje ikke er dyktige nok til å selge oss inn ovenfor eventuelle sponsorer, sier Vibeke Trøa.

Ikke bare RG

Hun har fått laget et utkast til hvordan en basishall kan bli. Hugaas Entreprenør har spesialisert seg på slike haller og det er spennende løsninger Trøa jobber med.

–En basishall er ikke bare for rytmisk gymnastikk (RG). Jeg ser for meg en løsning med speilbelagt dansesal, rom for kampsport, klatrevegg og kanskje en andreetasje med innendørs skytebane. Utendørs kan det lages skaterampe og område for parkour, sier hun.

Tenke stort

– Vi i Malvik må tørre å tenke stort. Hvorfor ikke ha en sal med mykt underlag. Der kan vi legge til rette for personer med bevegelseshemninger og også for opptrening av trafikkskadde. En basishall kan ha bruksområder for mange grupper av mennesker. Også til utøvere i helsesportslag sier Vibeke Trøa. Hun har blant annet vært i Danmark og besøkt anlegg.

–Danmark er kanskje fremst i verden når det legger tilrettelegging for disse gruppene, sier hun.

40 millioner kroner

– Hva vil en basishall med slike løsninger koste?

–Rundt 40 millioner kroner. Men en basishall vil være forebyggende for brukerne og det betyr at samfunnet kan spare mye, sier hun som mener det er galt at det ikke blir bygget en idrettshall i forbindelse med den nye ungdomsskolen i Hommelvik.