Da Stjørdals-Blinks sykkelgruppe ble tildelt NM-fellesstarten, så meldte han seg tvert som frivillig med en oppgave: Lage liv og røre rundt langs NM-løypa når Aleksander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og de andre norske proffene kjemper om NM-tittelen sammen med de aller beste amatørene.

Finvær

– Og i morgen er det meldt finvær. Det betyr at det blir mye folk langs løypa, sier en entusiastisk Håvard Matberg. Publikum kan egentlig stå hvor som helst langs løypa, men han anbefaler en plass i stigningene i Dyvassgrenda eller Gevinglia.

Møt tidlig

– Der har vi lagt til rette for publikum. I Gevinglia har vi både kiosk og toaletter. Og jeg anbefaler folk å møte opp tidlig. For det er litt av et syn når det kommer 175 herreryttere ned Selbuveien som svinger inn til venstre i Malvikkrysset for å ta fatt på Gevinglia, sier Matberg. Runden er nesten 20 kilometer lang og skal sykles 10 ganger. I dameklassen er det 51 påmeldte og damene skal sykle seks runder.

–Når rytterne tidsmessig havner for langt bak teten, blir de tatt ut av konkurransen. Så det blir ikke så veldig mange som kommer til mål, spår Håvard Matberg som tipper Edvald Boasson Hagen står øverst på seierspallen seint i morgen ettermiddag. Kvinneklassen starter i halv ni-tida og det er beregnet målgang i halv ett-tida. Herrene starter klokken ett og de første vil gå i mål rett før klokken seks.

Slik skal det gjøres! Håvard Matberg heiet fram Joakim Horten Bakken fra Stjørdals-Blink under forrige søndagens NM-fellesstart for junior.

Paasche og Kaggestad

TV2 sender direkte fra de to siste timene av rittet på sin hovedkanal med radarparet Christian Paasche og Johan Kaggestad som programledere. De benytter NM-rittet som oppvarming til sommerens store sykkelfest Tour de France.

Velforeninger

Liv og røre-sjefen har kontaktet fire velforeninger i Gevinglia. Hver forening har opprettet kontakt med hvert sitt kontinentallag. I formiddag skal rytterne på hvert enkelt lag møte folk fra velforeningene.

– Hver velforening skal støtte hvert sitt lag under morgendagens ritt og de stiller med flagg, supporterutstyr og de har malt inn lagnavnene på asfalten på veien. Litt som de gjør under Tour de France, sier Håvard Matberg.

– Møt opp i morgen. Vi skal lage en kjempedag i Lånke sammen med noen av verdens beste syklister, sier Håvard Matberg.