Mona Grudt var turner i Stjørdals-Blink i over 10 år og nå mener hun at Nord-Trøndelags største by fortjener en basishall. Ikke minst på grunn av at turngruppa i Stjørdals-Blink ikke har nok hallkapasitet til å ta imot nye turnere nå i høst.

– Jeg har lyst til slå et slag for en ny basishall i Stjørdal. Som gammel konkurranseturner i Stjørdals-Blink så vet jeg hvor stor betydning det har å drive på med turn. Jeg holdt på med turn i over 10 år og har fremdeles glede av at jeg holdt på med turn så lenge, sier Mona Grudt som bor i Trondheim, men som følger med i mye av det som skjer i hjembyen.

Fint grunnlag

– Jeg har selv unger som holder på med turn. De har holdt på med turn en del år og jeg ser hvor utrolig bra kroppsbeherskelse og koordinasjon ungene mine får. Og uansett hva de velger å holde på med senere, så har dette lagt et fantastisk fint grunnlag. Vi vet jo alle hvor viktig det er for barn å føle mestringsfølelse, og med kroppsbeherskelse kommer også den, sier Mona som er Stjørdals mest kjente person både i inn- og utland etter at hun ble kåret til Miss Universe som 19-åring i 1990.

– Dere i Stjørdals-Blink må være utrolig glad at så mange vil holde på med turn. Og derfor må dere få i gang denne basishallen så fort som mulig. Det synes jeg dere fortjener i Stjørdal, sier Mona Grudt.

Hun husker ennå turn- og danseøktene i den gamle Stjørdalshallen. Blant trenerne var Per Brage Leinum, Sissel Thoresen og May Sissel Hell.

– Spesielt May Sissel så vi ungene opp til. Hun var veldig god og reiste inn til Trondheim for å trene. Det syntes vi var imponerende, sier Mona Grudt.

Saken fortsetter under bildet.

Fra venstre: Robert Flormælen, Mona Grudt og Jostein Listou i samtale med Lill Anita Husby, en av eierne av Gymfit Gymnastic i Trondheim. Foto: Knut Sollihaug

Sporty gjort

– Vi i turngruppa i Stjørdals-Blink synes det er veldig sporty gjort av Mona og stille opp for oss i en sånn sak, sier Robert Flormælen.

Han er leder i turngruppa og gikk faktisk i samme klasse som Mona på Kvislabakken skole for noen år siden.

– Mona er et kjent ansikt og hun er profilert flere steder. Vi har blant annet fått laget en egen film der hun snakker varmt for basishall i Stjørdal og som vi legger ut på sosiale medier, sier kommunikasjonsansvarlig Jostein Listou i Stjørdals-Blinks turngruppe.

– Før kommunevalget for to år siden var det politikere som gikk ut og ville ha en basishall i Stjørdal. Ja, det var til og med politikere som allerede hadde tomtevalget klart, sier Jostein Listou.

Han og Flormælen regner ikke med at basishallen skal stå klar med det aller første.

– Men vi har startet jobben og det gjelder å holde trykket oppe, sier Robert Flormælen.

Kan doble antall utøvere

En basishall i den størrelsen Stjørdals-Blinks turngruppe planlegger, vil bety at turngruppa med letthet kan ta inn mellom 600 og 700 utøvere, ifølge Flormælen. Antallet er mer enn en fordobling av dagens antall utøvere som er på rundt 325.

Og turnlederen opplever at situasjonen er prekær når det gjelder å få på plass mer kapasitet.

– Av 165 barn og unge som ønsket seg plass på ett av våre parti i høst så kunne vi tilby plass til rundt 60. Det vil si at en av tre søkere fikk plass. Jeg tror at turn må være den idretten i Stjørdal med størst mismatch mellom tilbud og etterspørsel, sier Robert Flormælen.

Sammen med kollega Jostein Listou fra turngruppa har han besøkt basishallen Gymfit Gymnastics på Nyhavna i Trondheim som drives av Lill Anita Husby og Ronnie Lie. Duoen har drevet hallen siden 2013.

Basishallen som Stjørdals-Blinks turngruppe planlegger og som gruppa håper Stjørdal kommune vil bygge, vil være en hall på mellom 1.200 og 1.300 kvadratmeter.

– I dag finnes det ingen arena i Trøndelag der det kan arrangeres konkurranser i turn. Det er en slik hall med gode fasiliteter for publikum vi ønsker oss her i Stjørdal, sier Robert Flormælen.

Få plasser

Så godt som ingen av Stjørdals-Blinks turnere fra forrige sesong slutter. I tillegg har turngruppa for lite hallkapasitet til å ta inn flere nye turnere. Det gjør behovet for en basishall enda større.

– Derfor kan vi tilby kun noen plasser på førskolegruppa for jenter og noen få i førskolegruppa for gutter kommende sesong, sa leder i sportslig utvalg i Stjørdals-Blink Turn, John Magne Lyng, til Bladet for kort tid siden.

Han opplever situasjonen som frustrerende og kan bare beklage at det er slik. Fosslia Fjellhall er hovedarenaen for turngruppa, men nå har gruppa også noen treningstimer i gymnastikksalen ved Stokkan ungdomsskole som ligger rett ved siden av Fjellhallen. Dette gjør at det er mer behov for en basishall enn noensinne.

– Vi har kapasitet til å ta inn 325 unger. Akkurat nå er vi rundt 300, sa Lyng.