Søsknene Kristina og Martin Lundmark Bakken fra Åre reiser fra hestemekkaet Sverige og for å trene og konkurrere for Blakstad Hestesportsportsklubb.

- Alternativet for oss er i Östersund eller Sundsvall, men for oss er det morsommere å være her, sier Martin Lundmark Bakken.

15-åringen bor like utenfor Åre, men reiser til Stjørdal jevnlig for å trene. Med seg på lasset er foreldre, søsteren Kristina på 13 år og et par hester. Avstanden mellom Åre og Stjørdal er over 12 mil én vei.

- Vi begynte å ri her på rideleirer da vi var små. Når det er ferier bor jeg her på ridesenteret, men ellers kjører vi i mellom, forteller han.

Han vet at uten foreldrenes hjelp, hadde satsing vært vanskelig.

- Vi er svært takknemlige for at mamma og pappa stiller opp og hjelper til med både transport, utstyr og hester, sier storebror, som har norsk far fra Trondheim.

Hestene blir for øvrig fraktet mellom Stjørdal og Åre. Hjemme i Sverige er hestene stallet opp på gården til tante, og søskenparet kan dermed trene utendørs i nærområdet.

Saken fortsetter under bildet.

Martin Lundmark Bakken er villig til å satse hardt for å nå toppen i sprangridning. Foto: Frank Skaufel

Sliter med motivasjonen

Lillesøster Kristina var bare fem år første gang hun begynte å ri på Stall Blakstad.

- Det er langt å kjøre, men det går bra. Jeg synes det er mye morsommere å være med her enn i Sverige, sier hun.

Selv er Kristina noe usikker på hvor mye hun er villig til å satse på hestesport.

- Akkurat nå er jeg har jeg mistet noe av motivasjonen for å holde på. Jeg bruker tiden for å finne ut hva jeg har lyst til, sier hun.

Storebror Martin er imidlertid ikke i tvil.

- Jeg satser for fullt, og derfor vurderer jeg å søke meg inn på det svenske riksanlegget for hestesport, Flyinge, neste høst, sier talentet, som avslutter ungdomskollen til våren.

Der kan Martin kombinere utdanning og full satsing på sprangridning.

- Målet er å bli best i verden, smiler han.

Saken fortsetter under bildet.

Kristina Lundmark Bakken ble nummer to i sprangridningskonkurransen med hindre på 90 centimeters høyde. Foto: Frank Skaufel

Lillesøster best

Under det utvidede klubbstevnet på Blakstad sist helg forsøkte Martin seg på dressur for første gang. Sammen med hesten Winchester gjennomførte han det åtte minutter lange programmet på en fin måte.

- Til å debutere i dressur må jeg være fornøyd, men hesten var litt spent.

Martin endte på tredjeplass i klassen LC, bak en mer fornøyd lillesøster Kristina. Med samme hest slo hun storebror ganske så klart og ble nummer to.

- Det var surt å bli slått av lillesøster, men hun har trent mer dressur enn meg, sier Martin.

Søndag stilte duoen opp i sprangridning, og her ble Kristina nummer ni med polar lady i klassen med hindre på 80 centimeters høyde. I konkurransen med hindre på 90 centimeters høyde ble Martin nummer 10, mens lillesøster igjen slo til og ble nummer to. Her vant Kristin Kartum fra Stjørdal konkurransen.

Maria Nyland Næss fra Lånke med fullblodsaraberen Na Tamiro ble nummer tre i klassen 60 cm sprang og nummer 8 i 70 cm sprang. Begge ganger fullførte hun feilfritt. Foto: Frank Skaufel