Jostein Skatval har siden slutten av 1960-tallet vært trener for idrettsutøvere innen mange idretter. Og fremdeles holder han det gående med å planlegge og lede søndagsturer i området rundt Forbordsfjellet.

– De turene startet jeg med på 1970-tallet. Og fremdeles arrangeres de i perioden fra august og utøver høsten helt til skiføret kommer, sier Jostein Skatval til Bladet. Alle slags folk er med på turene. Både trimmere, turgåere og idrettsutøvere på forskjellige nivå og innen forskjellige idretter. Og turene varer mellom 2,5 og 3 timer. Skatval Skilag har et godt skiskyttermiljø. Selv om flere av utøverne i laget går på skole og bor i Meråker, er de med på Josteins søndagsturer når de har anledning.

– Det synes jeg er kjempetrivelig. Og all ære til foreldre og andre innen skiskyting, sier han.

Ikke konkurranse

– Disse turene har overhodet ikke konkurransepreg over seg. Det er jeg som bestemmer og går først. Så hvis det er noen som ønsker å sette opp farten så er det ikke mulig. De må holde seg bak meg, sier Jostein som fylte 80 år den 19. september.

– Jeg pleier å sette meg ned dagen før der jeg planlegger neste dags løype. Jeg har et prinsipp om å legge opp en ny løype hver gang. Eneste unntak er at samme løype kan gå i motsatt retning, sier Skatval.

Mer brukt

De siste årene har lagt godt merke til at området rundt Forbordsfjellet blir mer og mer brukt.

– Det har kommet mange nye stier og det er veldig gledelig at terrenget blir brukt. Ikke minst så har Roar Valstad og Oddvar Forbord med blant annet skilting bidratt til å legge forholdene til rette slik at folk våger seg ut i terrenget, sier Jostein Skatval.

Kompromiss

Tidligere startet turene klokken ti på formiddagen. De første årene var det skihytta ved Forbordsbakken som var utgangspunkt. Etter at den er borte, er det Skatval kirke som er startsted. Etter hvert kom det signaler, spesielt fra de yngste deltakerne, at klokken ti var vel tidlig på en søndag formiddag.

– Da ble vi enige om et kompromiss. Nå starter turen klokken halv elleve, sier Jostein Skatval.

Tur i Tydal

Han ville ikke ha noe oppstuss rundt selve dagen og derfor feiret han den sammen med en kamerat på en hytte i Tydal.

– Sammen gikk vi en lang tur i skikkelig ruskevær. En herlig markering av dagen, sier han. Men det var mange som sendte hilsener på dagen til jubilanten. Noe han satte stor pris på.

Markering

Han trodde at det ikke skulle bli noe mer oppmerksomhet rundt 80-årsdagen etter at han hadde markert den sammen med den aller nærmeste familien.

Men der tok han feil.

For under søndagsturen for en drøy uke siden hadde turdeltakerne på Skatval planlagt en markering på Svartkamhytta etter at turen var over.

Overraskelse

– Det kom totalt overraskende på meg da det sto folk med kake, champagne og kaffe som ble servert i Svartkamhytta. Var vel mellom 25 og 30 personer til stede. Og jeg må innrømme at det var veldig trivelig, sier han som vil understreke at champagnen som ble servert var av det alkoholfrie slaget.

– At jeg får slik oppmerksomhet og positive tilbakemeldinger gir meg fortsatt motivasjon og drivkraft til å fortsatt ha disse søndagsturene. Nå går jeg for nitti år, sier han.

OL-mester

Jostein Skatval vet ikke hvor mange som har deltatt på søndagsturene siden oppstarten for over 40 år siden. Men mange er det. OL-mester i fotball, Brit Sandaune fra Skatval, har vært med. Det har også John Aalberg, stjørdalingen som blant annet representerte USA i langrennssporet under OL på Lillehammer i 1994.

– John benyttet også veier og terreng på Skatval i andre treningsøkter. Han kjørte fra Stjørdal, parkerte bilen på tunet på gården og kjørte intervalløkter herfra, sier Jostein Skatval.

Skiskytter

80-åringen var selv aktiv skiskytter i sine ungdomsår. Han begynte med sin trenerutdanning på 1960-tallet og han har vært medlem i utdanningskomiteen i Norges Skiforbund (NSF). Skatval var også historiens første leder i trenerklubben i NSF.

– Den ble startet i 1980 og i dag er det mellom 300 og 400 medlemmer i klubben, sier han.

Operasjon

Jostein Skatval har nylig vært gjennom en brokkoperasjon så de nærmeste søndagene blir det turer uten sjefen sjøl i teten for gruppa.

– Men jeg i gang med treningen igjen. I dag har jeg vært ute på en to timer lang gåtur i området rundt skianlegget i Klempen på Skatval. Det går greit å gå, men løping er ennå litt for tidlig etter operasjonen. Kjenner at det røsker til når jeg tar i, sier han.