Utstyrspresset i norsk barneidrett øker og én av tre familier må si nei til enkelte aktiviteter fordi de ikke har råd til å sende poden på trening.

Samtidig lar nordmenn skiutstyr for hele 300 millioner stå ubrukt i norske hjem hvert eneste år.

Neste helg

Det ønsker Sparebank 1 å gjøre noe med. Sammen med Norges Skiforbund og lokale klubber over hele landet arrangere de den store byttehelga.

I vårt dekningsområde vil det neste helg bli mulig å kjøpe og selge brukt sportsutstyr i Stjørdal, Malvik, Skjelstadmark og Meråker.

Innlevering fredag

I Stjørdal gjennomføres arrangementet i Sakshaug Sport sine lokaler på Evja. Stjørdals-Blinks alpingruppe har regien og åpner for innlevering av utstyr allerede fredag kveld.

Det samme gjør Hommelvik IL Ski – som avholder sitt bruktmarked i Malvik Senter lørdag 11. november.

IL Varden Meråker inviterer til byttedag ved Meråker videregående skole samme dag, mens Skjelstadmark IL først åpner dørene på klubbhuset søndag 12. november.

Inntekt for klubbene

Konseptet er enkelt. Folk donerer eller selger utstyr for videresalg. Selger og arrangør deler omsetninga. Fordelingsnøkkelen er opp til hver enkelt klubb.

– Vi har valgt å beholde 25 prosent av omsetninga. For oss har byttedagen blitt en viktig dugnad, men dette er vinn-vinn for både kjøper, selger og klubb, sier Jens Ivar Barane i Stjørdals-Blink alpingruppe.

Flere i aktivitet

Banksjef Lill Bente Mæhla Totland forteller at Sparebank 1 har lagd en ferdig pakke med markedsføring og praktiske løsninger for deltakerklubbene. Hun forteller at målet er å få flere unger ut på ski og senke terskelen for å drive med vintersportsaktiviteter.

Gunnar Smiseth i Hommelvik IL ski sier det ikke er noen begrensninger på hva slags vintersportsutstyr folk kan levere inn.

– Ikke bare ski. Det kan være skøyter, kjelker, skistøvler og snøbrett. I fjor fikk vi inn en pulk også. Utfordringa er å få inn nok utstyr. Hvert år går vi tomme for barneski, sier Smiseth og får medhold av Barane.

– Den samme erfaringa har vi. De som sitter med barneski må gjerne komme med dem. De blir garantert solgt, sier han.

Sjekk garasjen

Byttehelga er en gyllen anledning til å rydde i skuffer, skap, boder og garasjer.

– Det spiller ingen rolle om skiene er ti år gamle. De kan være gode i mange år til, fastslår Gunnar Smiseth.

Hommelvik IL ski og alpingruppa i Stjørdals-Blink har arrangert byttehelger flere år på rad. Både Smiseth og Barane opplever at interessen er stor fra publikum.

– Alpingruppa drevet med dette i mange år, nettopp fordi utstyr er dyrt i anskaffelse. Oppslutninga har vært jevnt økende, men vi registrerte en markant økning i fjor, da vi ble med på konseptet fra Sparebank 1. Markedsføringa har hjulpet oss mye. De siste årene har folk ringt og spurt når det skal foregå, sier Jens Ivar Barane.