Ole Peder Uthus Solum og Jonas Kerz utgjør to tredjedeler av Nord-Trøndelags svømmetropp til kortbane-NM/UM i svømming.

Siden 1991 til i år kvalifiserte ingen fra Stjørdals-Blinks svømmegruppe seg til ungdomsmesterskapet (UM) eller NM.

I år har Ole Peder Uthus Solum deltatt på 50- og 100 meter butterfly i langbane-NM i Trondheim sist sommer, hvor han endte på 21. plass på 50-meteren i juniorklassen.

Saken fortsetter under bildet.

Ole Peder Uthus Solum håper å nå finalen på 50 meter butterfly under kortbane-NM i Kristiansand. Foto: Frank Skaufel

Nå skal han sammen med lagkompis Jonas Kerz til Kristiansand for å delta under kortbane-NM/UM. Duoen er to av kun tre utøvere fra Nord-Trøndelag som har greid å kvalifisere seg til mesterskapet som foregår 16. november.

Saken fortsetter under bildet.

Jonas Kerz er en av gullfavorittene på 50 meter fri i ungdomsmesterskapet. Foto: Frank Skaufel

- Greier jeg finale er jeg fornøyd med innsatsen, sier Uthus Solum.

18-åringen skal delta på 50- og 100 meter butterfly, og det er på 50-meteren han har størst sjanser.

- Min personlige rekord er 27 blank, men jeg må nok ned et halvt sekund for å komme til finalen. Det gjelder å prikke inn formen. På hundremeteren må jeg under minuttet for å kvalifisere meg til finalen, sier 18-åringen som har vært plaget med forkjølelse de siste dagene.

Gullkandidat

Kerz har større ambisjoner under UM, som arrangeres samme dag og sted som NM.

- Målet er å vinne 16-årsklassen på 50 meter fri. Min personlige rekord er 25,28 sekunder, og den må jeg forbedre hvis det skal bli gull.

Kaptein Sabeltann

Kerz har også en annen gulrot som motiverer han til å gi litt ekstra på treningene i tiden frem til mesterskapet i Kaptein Sabeltann-land.

- Jeg hadde tidligere kretsrekorden, men den mistet jeg. Målet er å ta den tilbake, og da må jeg ned et par-tre tiendedeler under min nåværende bestenotering.

Skyhøyt nivå

Norge har det siste tiåret markert seg internasjonalt i en idrett som har kjempestatus over hele verden. Sammen med turn er svømming de olympiske sommeridrettene med høyest status, og Norge har de siste årene plukket med seg både OL-, EM- og VM-medaljer.

Avdøde Alexander Dale Oen, Alexander Hetland, Ingvild Snildal og Henrik Christiansen er noen av dem som har bidratt til å markere nasjonen internasjonalt.

Langbane

Bare det å kvalifisere seg til et norsk mesterskap er svært krevende, og har vært et mål for Stjørdals-Blink de siste fire årene. At de i år har lyktes både i langbane- og kortbane-NM/UM er en fjær i hatten for trenerapparatet og ikke minst utøverne selv.

20 timer i uken

Treningsmengdene som legges ned av de to videregåendeelevene for å nå målet er nesten uvirkelig.

- 11 svømmeøkter pluss styrketrening står på planen ukentlig Totalt trener jeg rundt 20 timer i uken, sier Uthus Solum, som også leder noen av treningene.

Fire av øktene foregår før skoleklokken ringer, fra halv syv til åtte på morningene.

- Jeg trener mellom 11 og 12 timer, men jeg er ikke alltid så ivrig på morgenøktene, sier 16-årige Kerz.

Avgjørende

Motivasjonen for å bruke så mye energi og tid til å bli god, er en helt avgjørende suksessfaktor. Mange vil oppleve at å svømme frem og tilbake i et basseng kan bli monotont.

- Det er ikke så vanskelig å holde motivasjonen oppe, men variasjon i treningene er kjempeviktig, sier Uthus Solum, som neste høst vurderer å flytte til det norske svømmemekkaet i Bergen for å utvikle seg videre som utøver.

Slålåmsvømming

Selv om stjørdalingene trener like mye som de i regnbyen, er forholdene i Bergen bedre tilrettelagt. På morningene må toppidrettsutøverne svømme slalåm mellom trimerne.

Saken er for abonnenter.

Trener Ina Sørensen-Skjervold er svært glad for at det har lykte klubben å kvalifisere utøvere til nasjonale mesterskap i svømming. Foto: Frank Skaufel

- På morgentreningene deler vi bassenget med morgenbaderne. Det er helt greit, hvis vi hadde kunne fått delt av én bane til konkurransesvømmerne. Det har vi jobbet med i mange år, men har hittil ikke fått gehør for det, sier trener Ina Sørensen-Skjervold, som er hovedtrener for svømmerne i Stjørdals-Blink.