En tropp på rundt 40 trenere og utøvere fra Hommelvik IL (HIL) Langrenn har gjennomført den tradisjonelle treningssamlinga i det svenske høyfjellet.

Langrennssenteret i Funäsdalen rett ved siden av den norske grensen øst for Røros ligger 650 meter over havet og har allerede hatt snøbelagte skiløyper siden 14. oktober. Nå kan Bruksvallarna tilby 25 kilometer med løyper.

Kunst og natur

– Og i de dagene vi var der var det eventyrlige forhold. De første dagene gikk vi på lagret kunstsnø, men sist søndag kom det natursnø dalende, sier John Thomas Renå, trener for junior- og seniorløperne i HIL.

Det er HIL-utøverne fra 15 år og oppover som pleier å dra til Bruksvallarna enten den første eller andre helga i november hvert år. Alle satte kursen for Sverige fredag i forrige uke.

En ekstra dag

– 15- og 16-åringene reiste hjem mandag mens de eldre løperne fikk en dag ekstra, sa John Thomas Renå på vei hjem fra Bruksvallarna til Hommelvik tirsdag ettermiddag etter en meget utbytterik samling.

Noen av HIL-utøverne, som er elever ved Meråker videregående skole, har allerede vært på snø i høst. Det var i Vålådalen i forbindelse med at skolen gjennomførte en samling der.

Renn i helga

Men ikke alle reiste hjem.

Fire av seniorene, John Magnus Haugen, Erling Engesvold Flataker, Ole Morten Flataker og Sindre Øwre Haugen, ble igjen for å trene og å gå Bruksvallsloppet lørdag og søndag. Lørdag er det 15 kilometer og søndag er det sprint. Begge konkurranser går i fri stil. Også Eiril Fuglem Renå er igjen i Bruksvallarna for å trene. Renå og Flataker har deltatt på samling med det sørtrønderske kretslaget samtidig som HIL-troppen har oppholdt seg på det populære, svenske vintersportsstedet.

Beitostølen for Jenssen

HIL Langrenns kanskje fremste utøver, Jan Thomas Jenssen, skal sesongåpne under den nasjonale åpningshelga på Beitostølen 17. til 19. november. Jenssen tilhører regionslaget Team Veidekke Midt-Norge.

Det er andre sesongen på rad han er på laget etter at han gikk over fra junior- til seniorklassen foran sesongen 2016/2017.

Mange på plass

Det er mange som benytter seg av at Bruksvallarna kan tilby snø så tidlig i sesongen.

– Kretslagene fra Nord- og Sør-Trøndelag var på plass. Det var også utøvere fra tre videregående skoler som har langrennstilbud, blant annet Meråker. Også Nord Universitet i Meråker var i Bruksvallarna med sine langrennsstudenter, sier John Thomas Renå.