Konkurransen var åpen for unge og voksne med en fysisk funksjonsnedsettelse.

–Veldig artig å være med på denne konkurransen, sier både Eirin og Martin til Bladet.

Martin har ryggmargsbrokk og er lam fra livet og ned. Han har drevet med klatring i snart ett år i Trondheim Klatreklubb.

Stortrives

– Jeg stortrives med det, og det er et flott miljø i klubben. Må også skryte av Laura Guertler, Andreas Hauge Larsen og Sunniva Tronsen som er ildsjelene her, sier Sørli som også svømmer en gang i uka.

Om konkurransen sier han:

–Jeg liker å konkurrere, så dette passer meg fint. I starten var det tungt å bare bruke hendene i klatreveggen, men nå tåler jeg mye mer, sier 34-åringen.

Valg

Eirin Værnes Fiske har lett grad av cerebral parese (CP) på høyre side. Hun klatrer ikke ukentlig, men er med av og til.

–Jeg får se om jeg blir mer aktiv etter hvert. Jeg spiller også i korps på fritiden, forteller hun.

–Du er ikke redd når du klatrer?

–Jeg har ikke høydeskrekk. Dessuten fokuserer jeg på veggen og ser først ned når jeg er på toppen, sier hun.

–En fysisk krevende idrett?

–Klatring krever styrke og utholdenhet, men det handler også mye om å ta de rette valgene når du er i veggen, sier Eirin Værnes Fiske.

Tilpasset

Paraklatringkonkurransen ble arrangert samme dag og samme sted som det nordiske mesterskapet i buldring.

–Paraklatringkonkurransen var ikke et offisielt mesterskap. Her kunne de som var ny i sporten, de som hadde klatret litt før og de som hadde konkurrert før være med. Vi delte opp i klasser tilpasset evne og nivå, sier Laura Guertler, leder for paraklatringen i Trondheim Klatreklubb (klatring for alle).

Kurs

Dagen etter konkurransen arrangerte Trondheim Klatreklubb paraklatringskurs som ga en innføring i tilrettelegging og tilpasning av fysisk aktivitet for personer med funksjonsnedsettelse.

Kurset, som er utviklet av Norges Klatreforbund, samlet både deltakere som allerede var instruktører i en tilrettelagt klatregruppe og de som var litt nysgjerrig på hvordan klatring kunne brukes som aktivitet for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser.

Fra Stjørdal Klatreklubb deltok nestleder Ann Karin Kongshaug. Det ble et lærerikt kurs ledet av instruktør Siren Greve.

Utfordrende

Ifølge Norges Idrettsforbund er paraklatring en aktivitet som både er spennende, utfordrende og i tiden. Med god tilrettelegging og tilpasninger, er det en flott aktivitet for mennesker med funksjonsnedsettelser. Gjennom klatring kan man trene fysiske og motoriske ferdigheter som blant annet styrke, bevegelighet, balanse, øye – hånd- og øye – fot-koordinasjon.

Stimulerer

Aktiviteten stimulerer også kognitive og psykiske ferdigheter som konsentrasjon, problemløsning, kreativitet og selvtillit. Klatring er en aktivitet som krever høy grad av tilstedeværelse. Når man holder på i veggen, er det vanskelig å være andre steder mentalt. Gjennom klatring kan man lære å stole på seg selv og andre, og oppleve å flytte egne grenser.

Ulik motivasjon

Erfaringene med klatring for personer med funksjonsnedsettelse er mange og positive. Deltakerne kan ha ulik motivasjon og målsetting for å drive med klatring. Noen vil se på klatring som en ren opplevelsesaktivitet der klatringen i seg selv eller det å huske i selen høyt oppe i veggen er det viktigste, mens andre gjerne vil se på klatring som en treningsaktivitet med konkrete treningsmål.