Lørdag gikk Varden Meråker-løperen inn til femteplass på den 15 kilometer lange fellesstarten med skibytte på Gåsbu – NM-helgas siste individuelle distanse. Harsem gikk offensivt til verks fra start og forsøkte å riste av seg flest mulig konkurrenter på klassiskdelen. Det lyktes bare delvis.

- Det var en litt håpløs klassiskløype å gå fra de andre i. Den ga ingen stor fordel for dem som er gode i klassisk. Jeg prøvde å bruke mest mulig krefter, men litt til ingen nytte, og på skøytedelen var jeg rett og slett bare sliten, oppsummerte hun overfor Bladet.

- Jeg fikk i hvert fall en bra treningsøkt, for jeg gikk jo alene på hele skøytedelen, tilføyde hun.

Sprint-grublerier

Torsdag innledet 28-åringen NM med sølv på den klassiske sprinten. Gullet var innenfor rekkevidde hele veien, men langrenndronningen Marit Bjørgen ble for sterk på de siste meterne. Oppløpet, der gullet glapp, har Harsem grublet på i etterkant.

- Jeg har ligget på kveldene på sengen og brukt tid på det. Det irriterer meg grønn. Jeg har prøvd å evaluere hva jeg gjorde dårlig, og har vel funnet ut at hele sprinten var bra, bortsett fra de 25 siste meterne. Da ble jeg litt stresset og fikk det ikke til å fungere helt teknisk, sier hun.

- Hva har du kommet fram til at gikk galt?

- Jeg har i hvert fall konkludert med og fått høre fra folk som kjenner meg, at det ikke var hvem som helst jeg spurtet mot. Det var tidenes kvinnelige langrennsløper, og det er også sjelden vi kommer på så lange oppløp andre steder i verden. Jeg staket bra til det gjensto 25 meter, men da bommet jeg litt teknisk fordi det kom noen opp på siden. Jeg er ikke vant til å være i den situasjonen, men det ga meg nyttig lærdom, sier Harsem.

Spurten har hun naturligvis også sett på video.

- Litt for mange ganger, ler Varden Meråker-løperen.

Ikke travelt

Lagt mindre krefter bruker hun på det mye omtalte OL-uttaket. Seks norske langrennsjenter har så langt fått klarsignal til å gå vinterlekene i Sør-Korea. Harsem er ikke blant dem.

Landslagsledelsen har samtidig varslet at ytterligere én eller to løpere også skal med i troppen. Harsem synes å ligge godt av i kampen om den sjuende plassen. Selv bedyrer hun imidlertid at det ikke er noe hun bruker mye energi på.

- Ingenting. Nå har jeg gjort det jeg kan, så får vi la han der bestemme resten, smiler Harsem og kaster mede hodet i retning landslagstrener Roar Hjelmeset.

Hjelmeset sier på sin side til Bladet at han ikke har det travelt med å ta ut den siste eller de to siste løperne som skal til Sør-Korea.

- Det har vi ikke noe hast med. Vi får se, sier han.

Planica

Neste helg er det klassisk sprint i Planica. Det er siste mulighet til å vise seg fram for sprinterne. For Harsem handler samtidig OL-uttaket om hva landslagskollegene ser for seg å gjøre. I særdeleshet Marit Bjørgen. Langrennsdronningen er fortsatt i tenkeboksen med hensyn til om hun skal gå OL-sprinten.

Skulle svare bli nei, øker sjansene betraktelig for at Harsem får sjansen. Mye kan tyde på at Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg legger beslag på de tre øvrige norske plassene på distansen.

Hjelmeset holder kortene tett til brystet.

- Vi må prøve å få til sånn at de fleste i troppen i hvert fall får gå et renn i OL, sier han.

Søndag går Kathrine Rolsted Harsem NM-stafetten for en meråkerklubb som igjen er i favorittsjiktet. De to andre på laget er Anniken Jørgensen og junioren Astrid Stav.