Meråkerjenta avsluttet sin innholdsrike karriere etter forrige sesong. Søndag var hun tilbake på toppen av seierspallen sammen med Kathrine Rolsted Harsem og juniorløper Astrid Stav etter NM-stafetten på Gåsbu utenfor Hamar.

Mye av grunnlaget for den litt overraskende IL Varden Meråker-triumfen ble lagt på Kristoffersens etappe. 28-åringen var 17 sekunder raskere enn nest beste løper, og sendte Harsem ut på ankeretappen i rygg på lederlaget Lillehammer.

Holder seg i form

- Jeg har hatt ei hardøkt på ski siden andre del av NM forrige sesong. Jeg har ikke trent sykt mye på ski, men gått mye rolig. I tillegg er jeg jo trener på NTG (Norges Toppidrettsgymnas), og jeg løper mye og holder meg i form, smilte Kristoffersen etter at gullet var i boks.

I pressesonen ble det ikke overraskende ymtet frampå om et comeback kunne være aktuelt.

- Jeg ventet at på at det spørsmålet skulle komme. Det blir vel NM-stafett neste år også, hvis jeg ikke har gått meg ut av laget, lo Kristoffersen.

Artigere nå

Sammen med Astrid Stav og Kathrine Rolsted Harsem tok hun Varden Meråkers åttende NM-gull i 3 x 5 kilometer stafett siden 2002. Seiere ble også i 2002, 2004, 2005, 2008, 2012, 2013 og 2017.

Marthe Kristoffersen har vært med på de fem siste triumfene. NM-debuten på stafett kom i 2006. Da ble det femteplass.

Kristoffersen innrømmer at det er annerledes å gå løs på skirenn nå enn da hun var aktiv.

- Det som er vanskelig, er at hodet og beina ikke henger helt med. Før visste jeg akkurat hvilken fart jeg kunne gå i. Nå tenkte jeg at jeg bare fikk trå til, så fikk det enten gå eller ikke gå, smilte norgesmesteren – og la til:

- Er det like artig å gå på ski?

- Det er nesten artigere å gå på ski, for nå er det ikke noen som forventer en dritt, sa Marthe Kristoffersen.

Skrøt av junioren

Smilte gjorde også Kathrine Rolsted Harsem, som kunne paradere inn til seier på Gåsbu etter å ha lagt konkurrentene bak seg tidlig på ankeretappen.

- Dette betyr faktisk veldig mye. Vi følte litt på presset før start fordi gutta leverte så bra som de gjorde, og det er vanligvis vi som har vært der oppe. De har jo ikke tatt gull før, sa landslagsprofilen.

Noen opplagt gullfavoritt var IL Varden Meråker ikke søndag.

- Det var mange jevne lag på start, og for å være ærlig var jeg usikker på forhånd. Marthe har jo lagt opp, og Astrid er junior, men vi valgte dette laget av en grunn. Det viste seg å være et godt lag, sa Harsem.

Før start ga hun gode råd til førsteetappeløper Stav.

- Astrid var kjempenervøs. Vi prøvde å roe henne ned i går og gi henne noen gode tips. Hun skulle forsøke å gå sitt eget løp, og hun leverte virkelig kjempebra, sa Harsem.

Stav selv innrømmer at hun gikk til oppgaven med skrekkblandet fryd.

- Klassisk er ikke min sterkeste side, så det at jeg ble satt på førsteetappen, hadde jeg litt blandede følelser rundt. Jeg prøvde å senke skuldrene og gjøre mitt beste. Jeg kunne sikkert ha gjort det bedre, men det gikk bra til slutt likevel, smilte hun – og la til:

- Det har vært en drøm å ta gull. Jeg vet jo hvor god Marthe og Kathrine, og sånn sett var det ikke usannsynlig, sa juniorløperen.

Startnummer én

Gullsøndagen på Gåsbu betyr mye for hele klubben og bygda, sa Kathrine Rolsted Harsem.

- Dette er veldig, veldig gøy for lille Meråker. Med 2.500 innbyggere er det stort å være best både på dame- og herresiden i en NM-stafett, sa hun.

Neste år er det NM på hjemmebane. Da ifører både herre- og damelaget seg startnummer én på stafetten.

-Det blir stort. Vi skal allerede nå begynne å tenke ut taktikken for å forsvare gullene, smilte Kathrine Rolsted Harsem.