Unni Hovdal Iversen, leder i skiavdelingen i IL Varden, er både stolt og lykkelig etter dobbeltgull i NM-stafettene i helga, der IL Varden Meråker gikk helt til topps i både dame- og herreklassen.

– De to NM-gullene kunne ikke ha kommet på et bedre tidspunkt. Om et år skal vi selv arrangere NM med stafetter. Da stiller hjemmelaget med startnummer én både i dame- og herreklassen. Alle som var på NM-stadion i helga, vet nå hvor neste års NM går, sier Unni Hovdal Iversen.

Rutine

Både lederen i skiavdelingen og lederen i hovedlaget, Øyvind Slungård, medgir villig at det begynner å bli rutine med NM-medalje i stafett for Vardens kvinnelag. Hittil har Varden-jentene åtte stafettgull i NM.

Men gull til herrelaget? Nei, det har aldri skjedd før.

– Varden-herrenes beste prestasjon var lenge femteplassen fra NM-stafetten i Sørreisa i 1975, med Morten Bjørnås, Magnar Lundemo og meg selv på laget. For to år siden havnet Varden-laget på fjerdeplass. Men å gå helt til topps? Nei, det har herrelaget aldri gjort, sier Øyvind Slungård.

Gråt i sykesengen

Han innrømmer villig at han kan være et følelsesmenneske som ble blank i øynene og grumset i halsen da de to stafettgullene var i boks.

Etterpå, da han kjørte seg en tur opp til skistadion i Grova, kunne han konstatere at mange meråkerbygger hadde hengt ut balkongflagget i pur glede over seirene.

– Det strømmet også på med tekstmeldinger. En kjent meråkerbygg, som for tiden ligger på sykehuset, kunne fortelle at han lå og gråt i sengen, forteller Øyvind Slungård med et bredt smil.

Liten blant de store

Dobelt gull betyr mye for både IL Varden Meråker, for lokalsamfunnet, for neste års NM-arrangører, og for Meråker videregående skole.

Samtlige seks deltakere på de to gull-lagene har nemlig vært elever ved skolen eller studenter ved HINT i Meråker.

– For klubben betyr dette alt i forhold til rekruttering. Det viser at en liten klubb som oss kan hevde oss mot de store. Under NM lå smørebua vår mellom smørebuene til Lyn og Heming, store Oslo-klubber som begge har mellom 1.000 og 1.500 aktive løpere. Seirene handler ikke bare om flaks. Vi kan være like bra sportslig som de store. Som liten klubb er vi opptatt av miljøet. Når klubben er på tur, går landslagsløperne forbi landslagets smørebuss. Da er de en del av klubblaget og bruker klubbens egne smørere, sier hun.

Emils mamma

Unni Hovdal Iversen er også kjent som mammaen til Emil Iversen, landslagsløper og Vardens stafett-ankermann.

– Hva er størst for deg – at klubben vinner begge stafettene, eller at Emil går inn til gull som ankermann på vinnerlaget?

– Emil? Nei, herregud – det viktige her er klubben, at vi gjør dette i lag!