Trine Balsvik er én av 12 kvinner i Lånke Skytterlag som sikter seg inn mot Landsskytterstevnet (LS) på hjemmebane.

– En venninne som nettopp hadde startet på skytekurset, spurte om jeg hadde lyst. Jeg fikk lov til å snike meg med på kurset ettersom jeg har drevet med litt jakt tidligere, sier Trine Balsvik til Bladet.

Litt dårligere

Hun mener skyting passer like godt for kvinner som for menn.

– Men vi føler oss litt dårligere enn menn, og skyting ligger mer naturlig for dem. Det er litt kjekkere og tryggere når det deltar bare damer. Så kan karene være med å hjelpe oss, sier Trine Balsvik.

– Hva er ditt mål med skytingen?

– Jeg har lyst til å være med på landsskytterstevnet til sommeren og se hvor god jeg kan bli, men like viktig som det sportslige er det sosiale, sier Balsvik.

Håper på 15

Lånke skytterlag håper de kan stille med 15 kvinner på storstevnet på hjemmebane i begynnelsen av august.

Saken fortsetter under bildet.

Kari Skulbørstad er glad for at damesatsingen i Lånke skytterlag er blitt så populær. Foto: Frank Skaufel

– Vi forhørte oss på forhånd om det kunne være interesse for å starte med egne dametreninger, og det viste seg at det ble populært, sier Kari Skulbørstad.

Hun er leder for Lånke Skytterlag og har stått i bresjen for at kvinnene på Lånke skulle få sitt eget tilbud. Etter at satsingen ble kjent dukket det opp 12 nye skyttere, og med noen mer erfarne kvinner i stallen fra før teller nå miljøet 15 kvinner. De 15 kommer i tillegg til jentene som deltar i rekrutt- og juniorklassene. At så mange damer er ivrige på å skyte, bidrar til at lånkbyggen kommer til å vises på resultatlistene under LS 2018 på Frigården og i Leksdalen. Lånke Skytterlag har et mål om å delta med 50 skyttere under LS på hjemmebane.

– Det tror jeg vi nå skal greie. Vi deltok på et stevne i forrige uke med 45 skyttere. Da var ikke de eldste karene som kun deltar på LS med, sier Kari Skulbørstad.

Trygghet

Skyting er en idrett som passer like godt for damer som menn, men hittil har på mange måter skytingen blitt oppfattet som en mannsbastion.

– Det er artigere å trene sammen med andre damer, og det har noe med trygghet å gjøre, sier skytterleder Skulbørstad. Under LS vil de delta i nybegynnerklassen for voksne og skyte liggende på 100 meter. De sportslige ambisjonene er ikke det viktigste med damesatsingen.

– Ingen av de nye kommer til å kvalifisere seg til prinsesselaget, med det vil heller ikke vi andre som har holdt på en stund, sier Kari Skulbørstad.