Kathrine Rolsted Harsem staket seg inn til en knallsterk andreplass i verdenscupsprinten i Planica lørdag, og tok dermed sin aller første pallplass i verdenscupen.

IL Varden Meråker-utøveren vant prologen, og var overlegen i både kvartfinalen og semifinalen. I finalen kunne ingen gjøre noe med svenske Stina Nilsson på oppløpet. Harsem kom sterkt mot slutten og knep andreplassen for Maiken Caspersen Falla.

Saken fortsetter under bildet.

Fra venstre: Kathrine Harsem, Stina Nilsson og Maiken Caspersen Falla ble de tre beste på sprinten i Planica lørdag. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Satte fart

Harsem virket meget godt fornøyd med sin pallplass, en prestasjon som muligens sikrer henne OL-plass i sprint.

Heidi Weng, Harsem, Falla, Nilsson, amerikanske Jessica Diggins og svenske Anna Dyvik utgjorde finalesekstetten i Planica, den slovenske byen som kanskje er mest kjent for sine verdenscuprenn i skiflyging. Der var det altså sprintcupleder Nilsson som trakk det lengste strået, men det ble to norske på pallen. Heidi Weng endte sist.

Prologvinner Harsem satte fart fra start av i finaleheatet, tett fulgt av Nilsson og Falla. Resten slet med å følge tempoet, og tettrioen fikk etter hvert en luke til forfølgerne. Opp den siste bakken klarte imidlertid ikke Harsem å følge tempoet til rivalene Falla og Nilsson, men hun kjempet seg mesterlig tilbake i spurten.

Sterkt av Emil

Emil Iversen ville ikke være noe dårligere i sin sprintfinale og gikk også inn til andreplass. Johannes Høsflot Klæbo var fullstendig suveren og gjorde som han ville. Iversens andreplass var like suveren.

Saken fortsetter under bildet.

Emil Iversen tok en sterk andreplass i Planica. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix

Meråkerbyggen, prologvinner Klæbo, Eirik Brandsdal, svenskene Teodor Peterson og Oskar Svensson, samt russiske Gleb Retivykh var de seks i finalen. Der trakk altså en formsterk Klæbo det lengste strået. Han parkerte konkurrentene i stigningene før oppløpet.

Den unge trønderen viste at han er storfavoritt til OL-gull på sprint i Pyeongchang om noen uker. 21-åringen gikk kontrollert over målstreken drøye halvsekundet foran Iversen. Treer Peterson var over åtte sekunder bak vinneren. Femmer Brandsdal har trolig sikret OL-plassen på distansen.

Emil Iversen er så godt som sikret plass på det norske sprintlaget i OL med dagens pallplass.